Hjem / Skip Navigation LinksNyheter og media / Brannteknikk - kompetanse til å stille riktige spørsmål

Brannteknikk - kompetanse til å stille riktige spørsmål

Preikestolen_large 
 Foto: Tor Inge Jøssang, Stavanger Aftenblad.
Kompleksiteten i bygge- og anleggsprosjekt løper tidvis foran utviklingen av lover og regelverk. For å sikre at mennesker og verdier ikke går tapt i brann, er det viktig å se årsakssammenhenger, analysere og finne fram til de riktige brannforebyggende tiltakene. Dette kan COWI. I tillegg kan vi hindre at brann oppstår.

Operahuset i OsloCOWI har lang erfaring med brannsikring av eksempelvis bolighus, kontor-, nærings- og helsebygg. Behovet for spesialkompetanse dukker opp når standard løsninger ikke gir tilstrekkelig trygghet. Et glimrende eksempel er det nye Operahuset i Oslo, hvor COWI som brannteknisk ansvarlig fikk full uttelling for sin spesialkompetanse. Byggets egenart, med utfordrende geometri og infrastruktur, samt nytt materialbruk, var utgangspunktet for oppgaven. Én ting er sikkert, å være rådgiver for et bygg så proppfullt av teknologi som Operaen, utvikler en helt spesiell kompetanse.

Fra by til fjellEt annet FoU-prosjekt å nevne, er Norges første hotell i massivtre, Preikestolen Fjellstue ved Lysefjorden. Tommy Lundegaard er ansvarlig for brannsikkerheten og bekrefter et krevende og nyskapende prosjekt. –Alt bygningsmateriale er i heltre, isolasjonen i presset trefiber. Treplugger erstatter spiker. Stedet ligger kronglete til i forhold til brannvesen og vanntilførsel, definert i brannklasse på linje med et sentrumshotell.

Fra nåtid til våre kulturskatterTrehusbebyggelsen på Røros, registrert på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, er brannsikret av COWI. Det er også andre av vårt lands store kulturskatter, eksempelvis stavkirkene og Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

Inert luft  – en kjemisk genistrekTilbake til nåtiden og en sensasjonell nyvinning, inert luft. Hva er så det? Jo, ganske enkelt ren luft, det er kun forholdet mellom nitrogen og oksygen som er endret. Selv om det er umulig å tenne en flamme i et rom med inert luft, er det fullt mulig å puste normalt og oppholde seg der for en vanlig arbeidsdag.

Geir Jensen i COWI er den store pådriveren bak utvikling og anvendelse av inert luft.
–Vi har nå løst et tusenårig ønske om en ideell brannsikringsmetode. I tillegg bremser metoden oksydasjonsprosesser som over tid bryter ned materialer.

Inert luft er tatt i bruk for å
hindre brann og eksplosjoner i blant annet sykehus, rom for telekommunikasjon og data, vegtunneler og kraftverk.

Videre er metoden tatt i bruk for vern av ulike kulturskatter, arkiver, muséer og bygninger verden over. Stas å nevne at Pentagon har tatt metoden i bruk, samt at Federal Aviation Administration stiller krav til at den skal benyttes i deler av store flykropper. Inert luftteknologi er et FoU-område i COWI, i samarbeid med norske og internasjonale instanser som Riksantikvaren og Historic Scotland.

SIST OPPDATERT: 03.05.2017