Hjem / Skip Navigation LinksNyheter og media / Nyheter / Er dette ingeniørkunstens ultimate bakverk?

Er dette ingeniørkunstens ultimate bakverk?

Foto: COWI

​​

​Ingeniøren brukte 140 timer på å bygge et tankanlegg som COWI tidligere hadde prosjektert – i pepperkakeform.

– Jeg tror det skal være så korrekt som man kan greie å få det til i pepperkakeform, sier en fornøyd Rune Johannesen.

Foran seg har han den i underkant av 160 centimeter brede konstruksjonen i 1:50 skala av Dolvik tankanlegg, som betjener Flesland med jetfuel. Tre større tanker, med tilhørende vindeltrapper, gangbaner og tilbygg, dekker et bredt møtebord. 

– Det virkelige anlegget ble ferdigstilt nå i høst, så da det var tid for å velge årets pepperkakemodell var det naturlig å velge noe vi nettopp hadde jobbet med i COWI, forteller Johannesen. 

IMG_6529_2.jpg
 
Alt som er laget i stål i den originale konstruksjonen er laget i pepperkake, og alt som er laget i betong – hovedkonstruksjonene – er laget med kransekakemasse. I de fleste "sømmer" er knekk benyttet, med unntak av på kransekakefundamentet, hvor marsipan er benyttet.  


Løste pepperkaketekniske utfordringer med 3D-print

I alt loggførte han 96 timer på selve byggingen. I tillegg kom mellom 30 – 40 timer på forprosjekteringen. Han beskriver vindeltrappen som det utvilsomt mest krevende elementet, men takker teknologien for at prosessen gikk så godt som den gjorde.
IMG_1971_1.jpg
 
– Det hjalp veldig at COWI har 3D-printere som jeg kunne bruke til å lage pepperkakeformene. Og er du teknisk tegner og maskiningeniør, og kan benytte deg av datamaskin og 3D-tegning, så kan du printe ut de formene du trenger. Det er fremdeles pepperkaketeknisk utfordrende å lage, men da har man i alle fall hjelpemidlene som gjør det mulig. 

 
Han beskriver det som et privat prosjekt, men bemerker at han har blitt oppmuntret av kolleger samt avdelingslederen sin i COWI. Sistnevnte gav ham attpåtil en og en halv dag fri for å ferdigstille arbeidet.

 

Benyttet originale byggetegninger

Han benyttet de originale byggetegningene for Dolvik tankanlegg som utgangspunkt.
IMG_6564.jpg
 
 
– Det er nesten helt vesentlig når man skal begi seg ut på prosjekter som dette. Samtidig er det gjort noen forenklinger. Man kan ikke gå så mye mer i detalj på pepperkaker, dessverre. Man kunne selvfølgelig ha blåst modellen opp enda større, men da begynner man å få bæretekniske problemer. Pepperkake er ikke sterkt nok, sier Johannesen. 

 
Konstruksjonen inneholder både kupler, krummer og svinger, som ville tatt motet fra de fleste pepperkakehusbakere. Johannesen bekrefter at man må være rask for å få et godt resultat.
IMG_6624.jpg
 
– Man har omtrent fem sekunder på å få lagt pepperkakene over den riktig krummede formen når kakene kommer ut av ovnen. Men det finnes unntak. Rekkverket på toppen av den ene tanken er det bråeste jeg noen gang har bøyd i pepperkaker. For å få til den radiusen uten at rekkverket begynner å knekke opp, hadde jeg mindre enn fem sekunder, sier Johannesen.
 

Verket i tall

 •  Omtrent 160 cm lang er den totale konstruksjonen
 • Rundt 30 selvtegnede og 3D-printede pepperkakeformer ble brukt
 • 96 timer ble loggført for selve byggingen
 • I tillegg til rundt 30- 40 timer prosjektering
 • I 1:50 skala er modellen bygget
 • 4 liter mel gikk med i pepperkakedeigen
 • 2mm er maksimum pepperkaketykkelse etter utkjevling

Tips til ferske og ambisiøse pepperkakeprosjektører

 • ​Prøv deg frem for å få en god deig som er lett å kjevle, og som hever lite
 • Kjevle alltid ut på bakepapir
 • Hvis du ikke har tilgang på 3D-printer, er matpapir en god løsning
 • Dersom du skal bøye eller krumme objekter, sett kun ett slikt objekt i ovnen av gangen.
 • En spisepinne av tre er et godt redskap for å fordele knekk i tilfeller der delene ikke kan dyppes. 

Originalen:

20160216_174901_1.jpg
 

Kopien: 

IMG_6616.jpg 

SIST OPPDATERT: 03.11.2017