Hjem / Skip Navigation LinksNyheter og media / Nyheter / Mikrosensorer kan gi mer nøyaktig måling av luftforurensning

Mikrosensorer kan gi mer nøyaktig måling av luftforurensning

Foto: Kallestad, Gorm/ Scanpix / Teknisk Ukeblad
​​

Er mikrosensorteknologi fremtiden innen måling av luftkvalitet? Og kan teknologien bidra til bedre Oslo-luft? 

​D​et er noen av spørsmålene Teknisk Ukeblad stiller i dette oppslaget tirsdag​ 17. januar. For noen uker siden slapp Miljødirektoratet en ny rapport om​ måling av luftkvalitet utført av COWI, som viser en kartlegging av luftkvaliteten i ni norske byer. 

Rapporten konkluderte med at flere norske byer kan ha dårligere​ luftkvalitet enn det som fanges opp av dagens nettverk av målestasjoner.

Første gang mikrosensorer brukes

Den er laget på bakgrunn av en screening som har pågått siden sommeren 2015, som gir indikasjon på at flere av byene har utfordringer med høye nivåer av NO₂ og svevestøv. 

Resultatene fant COWI ved bruk av mikrosensorer, skriver Teknisk Ukeblad. ​Og det er første gang mikrosensorteknologi tas ut av forskningsrollen og inn i et reelt prosjekt i Norge. 

Det er bare én ulempe: Sensorene er ennå ikke godkjent som en sikker metode i EU, og de finnes ikke nevnt i noen norske veiledere. 


–​ Ikke godt nok


– Overvåkningssituasjonen i Norge er ikke god nok. Flere byer har ikke overvåkning, og landet for øvrig kan være bedre dekket, sier Scott Randall fra COWI til Teknisk Ukeblad.

Han har ledet prosjektet der COWI har tatt i bruk de nye målemetodene, og har plassert mikrosensorer i ni norske byer. Han tror mikrosensorer kunne bedret luftovervåkingen i Norge.

Enhetene er små og enkle å utplassere, ikke større enn et A4-ark, og så koster de en brøkdel av referansestasjoner. Dette kan være med på å verifisere landets luftsikkerhet. Ved å benytte mikrosensorer trenger man ikke nødvendigvis investere i faste stasjoner på mindre steder, sier Scott Randall.

Han understreker likevel at mikrosensorer ikke skal erstatte referansestasjonene, men at de kan fungere som "satelitter" for målestasjonene. Slik kan man også avkrefte eller bekrefte mistanke om dårlig luftkvalitet i norske byer. ​

Miljødirektoratet: Kan bli vanlig i fremtiden​

​ Miljødirektoratet har tatt en viktig beslutning ved å la COWI benytte mikrosensorer. Sensorene er en stor fremgang for fagfeltet, og vi er glade for at Miljødirektoratet også ser at dette er fremtiden, sa Randall da rapporten ble sluppet.

Også Miljødirektoratet tror at mikrosensorer kan bli vanlig i fremtiden. Foreløpig skriver de at EU planlegger et prosjekt som i 2017 skal teste ut ulike mikrosensorer mot etablerte måleinstrumenter i europeiske byer, og at dette vil bidra med mer kunnskap om datakvaliteten fra mikrosensorene. 

– Dette er en ganske ny meto​dikk. I første omgang tror vi ikke mikrosensorene kan erstatte dagens stasjonære målinger, men vi tror de kan supplere målingene og gi flere kommuner muligheten til å gjennomføre målinger uten at det koster så mye,​ sier seksjonsleder Siri Sorteberg ved seksjon for transport og luftkvalitet i Miljødirektoratet til Teknisk Ukeblad. 

SIST OPPDATERT: 05.12.2017