Seniorverdensmester Tom Arild Karlsen (67) har drevet med orientering i over 50 år. Nå har han og kona Unni Strand Karlsen brukt drøye to år på å lage løypene til utøverne under VM i Østfold.

COWI-EKSPERT LEGGER HEMMELIGE LØYPER TIL VM I ORIENTERING

I tre år har deltakere hatt forbud mot å ferdes i Hobbøl kommunes skoger. Når VM i orientering nå avholdes 12-17. august med COWI som hovedsponsor, kan de omsider ferdes fritt igjen og teste løypene som sivilingeniøren Tom Arild Karlsen har lagt.

Han har nemlig bidratt med å legge ruta som 300 deltakere fra 48 nasjoner snart skal bryne seg på.

– Det er første gang et verdensmesterskap finner sted i Østfold overhodet. Det som er bra er at det er et terreng som de fleste kan greie å beherske. Det er ikke så mye stigning som i fjellene, så det er relativt flatt. Mange av våre beste orienteringsløpere er også fra Østfold, Olav Lundanes fra Halden for eksempel har vært verdensmester flere ganger, forteller Karlsen.

Sammen med kona Unni har den erfarne O-løperen og seniorverdensmesteren vandret rundt i Spydebergs skoger for å finne de mest egnede postene for langdistansemesterskapet. Det er en oppgave som krever en god del tenking – og de har lagt bak seg en god del kilometer under veis.

– Det som er viktig å tenke på når man legger løypene er at man lager noe som har mange veivalgsstrekk. Da må du tenke at det skal være lange strekk mellom postene for å få frem veivalgsorientering.

Spenning med teknologi

Til daglig jobber Tom Arild som ingeniør i vannseksjonen for COWI i hjembyen Fredrikstad. Og han tror ikke det er tilfeldig at nettopp ingeniører er sterkt representert i orienteringsmiljøet.

– Orientering er en analytisk idrett, du løser hele tiden likninger når du springer, du får noen opplysninger, og så skal du finne noe ukjent. Man må interessere seg for matematisk tenkning. Det er også et stort orienteringsmiljø på ingeniørstudiet på NTNU. Selv om jeg var opptatt av orientering lot jeg det heldigvis ikke gå på bekostning av utdannelsen. Da hadde ikke COWI fått så mange bra rapporter, sier Karlsen og ler.

Tidligere verdensmester Olav Lundanes i kjent orienteringspositur. Foto: Martin Nilsen / World Orienteering Championships 2019

Det er fjerde gang Norge holder VM i orientering, og sporten har blitt mer publikumsvennlig med moderne teknologi. En omfattende TV-produksjon med GPS-teknologi gjør at både arenatilskuere på Mørk Golfklubb i Spydeberg og de som ser på hjemme i stua kan følge løperne tett i kampens hete.

– Samarbeidet med TV-mannskapet byr på noen ekstra utfordringer. De krever spesielle løpelengder når man skal ha mange kameraposisjoner i terrenget. GPS-utstyret gjør at man kan følge løperne hele veien og se hvilke veivalg de tar. Det gir litt ekstra spenning.

Skremte kenguruer

Karlsen og kona Unni har selv deltatt i orientering på elitenivå i en årrekke, og har løpt sammen i rundt 60 forskjellige land. Tom har lagt bak seg seks juniorlandskamper og syv seniorlandskamper, og Unni jobber for det internasjonale orienteringsforbundet med opplæring av kontrollører.

– Det vanskeligste terrenget jeg har løpt i er i Australia, der er det så mye detaljer i kartet så det er nesten umulig å lese med stup og steiner over alt. Det hopper også kenguruer rundt omkring, en kamerat fra klubben skremte en kenguru så den løp rett inn i et tre, mimrer Tom.

Rundt 600 funksjonærer er med å avvikle årets VM i orientering, hvorav nesten alle arbeider på frivillig basis. Karlsen regner med at han har lagt ned rundt 1200 timer i løpet av de siste to årene.

– Det har vært en veldig spennende jobb, og selv om vi har brukt mye tid har vi hatt mange fine turer i skogen samt mye tankearbeid foran computeren, så dette har vi sett frem til.

Les også om arbeidet til Tom Arild og Unni Karlsen på nrk.no 

Ta kontakt

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057