Flomutsatt landsby i Rwanda får hjelp fra frivillige brubyggere i Norge

08.03.2019

Lokalsamfunnet isoleres når flommen river med seg brua deres flere ganger årlig. Snart reiser 10 COWI-ingeniører til Rwanda for å bygge ei splitter ny 44 meter lang hengebru.

Kupert terreng med bratte elvedaler omfavner det lille samfunnet Mwoya-Nkakwa som ligger helt sør i Rwanda, nær grensen til Burundi. Når de tyngste regnperiodene kommer fylles elvene til randen. Små bruer og elvekrysninger rives vekk med flomvannet.

Tilbake står de 11.000 innbyggene som blir berørt av flommen. De isoleres vekk fra både helsetjenester og skole – og markedet hvor lokalbefolkningen forhandler råvarer fra kaffeplantasjene som fyller elvedalen der den nye Ruhurazi-brua nå skal gå.

– Dette er grunnen til at brua vi skal bygge er så viktig. Rundt 16 dager i året er elva oversvømt. Da er hele den berørte befolkningen avskåret fra resten av samfunnet. Det innebærer alle markeder for å kjøpe og selge ting, skole, helsetjenester og alt annet man avhenger av i hverdagen. Bare det siste året har også to barn blitt skadet i et forsøk på å krysse elva, sier Hans Andreas Moe (33). 

Meningsfull brukompetanse

Han er bruingeniør i COWI og skal sammen med Martin Rønneseth (Bergen), Audun M. Øvstebø (Trondheim) og sju øvrige kolleger fra COWI i Skandinavia bistå med byggingen av en 44 meter lang hengebru. Den ideelle organisasjonen Bridges to Prosperity står bak utvelgelsen av prosjektet. COWI støtter prosjektet med byggematerialer, utstyr og fagkunnskap. Bruingeniørene deltar frivillig.

Til venstre: Brua, slik den står i dag, rives vekk med flommen i regnperioder. Til høyre: Tauet viser hvor den nye brua vil gå i terrenget. Brua ligger høyt nok til å ikke påvirkes av tunge regnperioder i området. Foto: Bridges to Prosperity.

– Da jeg så muligheten dukke opp ble jeg gira med en gang. Å kunne bruke min brukompetanse til å hjelpe folk på denne måten føles veldig meningsfylt. Jeg synes det er en veldig fin måte å reise på, og det er en helt unik mulighet å bidra med noe nyttig for lokalbefolkningen, samtidig som man blir kjent med og får brukt fagkompetansen sin med gode kolleger fra COWI, sier Hans Andreas.

Isolasjon øker fattigdom

COWI har allerede vært involvert i 10 bruprosjekter utført sammen med den frivillige organisasjonen Bridges to Prosperity, i Rwanda, Nicaragua og Panama. Det er organisasjonen som velger ut brustedet og knytter de nødvendige lokale kontaktene. Organisasjonens hovedmål er å bekjempe fattigdom som følge av isolasjon.

– Disse prosjektene viser hvor viktig bruer er i dagens samfunn. Man tenker ikke over det i hverdagen her i Norge, men vi krysser jo kanskje et titalls bruer hver dag. Hvis bruene plutselig ikke var der lenger, så kan man jo tenke seg hvordan livet hadde vært – hvis man ikke kom seg over jernbanen eller elva. Og det er nettopp slik det er en del dager i året på landsbygda i Rwanda. Det skal vi være med å redusere, sier Hans Andreas.

Du kan bidra til prosjektet!

COWI har sponset en stor del av brua, gjennom materialer, redskap og prosjektstøtte. Likevel gjenstår utgifter til reisen til de frivillige bruingeniørene og til noe verktøy.

– Vi har fått en ønskeliste på verktøy som de ønsker at vi tar med ned. Det er ikke alltid like enkelt å skaffe dette lokalt. Vi har derfor startet en innsamlingsaksjon og jeg vil oppfordre folk til å bistå med et bidrag hvis de har mulighet.

Du kan selv bidra med et valgfritt beløp til bruprosjektet gjennom denne lenken.

Lokalbefolkningen lover fest og feiring

Bruingeniørene fra COWI har jobbet med bruprosjektet siden januar. I uke 13 og 14 reiser de til Rwanda, der 10 dager vil gå med til selve byggingen. Når de ankommer brustedet vil brutårnene stå ferdig og ankringene være ferdig støpt. Ingeniørenes første oppgave blir å trekke de fire bærekablene over elva.

– Jeg har hørt at de er veldig fornøyde med at de får seg en bru, og de gleder seg til at vi kommer og hjelper til. Og når brua står ferdig har vi fått beskjed om å forberede oss på at det kan bli en stor fest med mye mennesker og lokale politikere. Så dette har virkelig betydning for lokalbefolkningen, avslutter Hans Andreas.

Fakta:

  • Bridges to Prosperity tror rural isolasjon er roten til fattigdom mange steder, og jobber for å minimere isolasjon for å bedre lokale levekår.
  • En 44 meter lang hengebru skal bygges over elven Nyagishayo i Mwoya-Nkakwa-området på grensen mot Burundi.
  • Her bor 11.000 personer, hvorav 3.500 barn.
  • Broen stenges i dag rundt 16 ganger årlig som følge av flom.
  • COWI er ett av verdens største ingeniørselskap innen brudesign og -konstruksjoner.
  • Les mer om organisasjonen på: https://bridgestoprosperity.org/

Slik kan du bidra:

Du kan selv bidra til prosjektet med et valgfritt beløp gjennom denne lenken:

https://donate.bridgestoprosperity.org/campaign/cowi-scandinavia-providing-safe-access-for-rwanda-in-2019/c224019

Ta kontakt

Hans Andreas Moe
Sivilingeniør
Bridges and Geotechnical diciplines, Norway

Tel: +47 920 67 740