ASBESTNØRDEN

Marte Eiterstraum Muri (31)
Kontorsted: Oslo
Asbestnørd

Asbest er min lille lidenskap, man finner det ofte på rare steder og det er som en skattejakt hver gang. Asbest kommer fra berggrunn, og er et mineral som brukes som brannhemmende middel. Det er mange eldre bygg som har behov for vår kompetanse, og eldre bygg har gjerne mye historie i seg. De forskjellige rommene i et bygg gjerne har vært brukt til mye rart. I vinter hadde vi en kartlegging hvor vi spurte hvorfor de hadde så pene fliser på et ventilasjonsrom, og det viste det seg at det hadde vært en badstue der før. Det er gøy å finne ut om sånne ting, det forteller mer om sjelen til bygget. Det jeg liker med jobben min er at det føles som å gå på skattejakt, samtidig som man blir ekstremt godt kjent med bygget og byggets historie.

Man kan finne asbest omtrent over alt, lett tilgjengelig eller gjemt under nyere materialer. Det er relativt vanlig å legge nytt gulv over det gamle, og noen ganger kan vi finne åtte lag med lim, avretting og gulvbelegg og så er det asbest i bare det underste laget. Du kan finne det i gulv, vegger, isolasjon og tak, og mye av jakten går ut på å forstå bygget og ulike byggetrinn. Man blir derfor litt yrkesskadet, på fritiden kan jeg fort stå og stirre i taket og prøve å forstå bygget selv hvis asbesten mest sannsynlig er fjernet for lenge siden. Romjula har gått med til litt Olsen-banden på TV, men med mer interesse for byggene i bakgrunnen enn selve kuppet.

Asbest i bygg trenger ikke være farlig i seg selv, men om det er asbeststøv i luften og du puster de små fibrene, er det kreftfremkallende. Det har man visst siden slutten av 1800-tallet, og det har vært forbudt å ta i bruk materialet siden midten av 1980-tallet.

Vi håper jo at vi går tom for jobb innen akkurat asbest og at det etter hvert blir helt borte fra byggene, men det gjør vi nok ikke på mange år. Det er gjerne når bygg skal rives eller rehabiliteres at vi kommer inn og kartlegger om det finnes asbest. Mange kjenner til noen få asbestmaterialer, men det er ikke uvanlig at vi får beskjed om at bygget er helt fritt for asbest, og så finner vi det i over halvparten av rommene.

Vi kartlegger ved å gå rundt å se i alle detaljer, hver eneste gulvplate, takplate og vegg. Vi tar så med prøver som vi sender til laboratorium. Jeg har en bakgrunn i materialkarakterisering og nanoteknologi og har laget nanopartikler for ammoniakkproduksjon. Derfor er jeg også godt kjent med elektronmikroskopet som brukes til å analysere asbest, og har også jobbet med metoden på lab. På analysefronter er asbest rimelig kult – ved å manipulere lys kan man få frem et fargesprakende spekter i prøven, som ellers er helt ensfarget. Men den sikreste måten er elektronmikroskopet som finner mer av de farligste fibrene.

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Jeg kan vel det som er å vite om asbest, fra hvordan det ser ut i full størrelse og hvordan det ser ut i mikroskop, oppbygging av atomene og egenskapene som gjør at den manipulerer lys. Bakgrunnen min i materialkarakterisering har vært artig å ha med her.

Favoritthurtigtast / command?
Windows-knappen + D. Da lukker du alt på en gang.

Hva fikk du høre at du var god på i barndommen?
Jeg var ganske god i matte og veldig god som håndballkeeper.

Hvilke akronymer eller forkortelser bruker du oftest?
TM for tungmetaller, PCB for polyklorerte bifenyler og FA for farlig avfall.

Setter du ofte av helga di for å dyrke hobbyen din?
Jeg bruker veldig mye tid på sykling og har nettopp fått sykkel nummer fire i hus. Jeg bor også med en sykkelentusiast og det blir mye ski, sykling og løping i skogen i helgen. Når det kommer til asbesten, blir jeg nesten alltid sittende og stirre i tak på restauranter eller kurs for å registrere når det er bygget og hva slags materialer som er brukt.

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Underbevisst litt hele tiden. Hvis det er et rom hvor det er mulig å nørde litt i, så gjør jeg det.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Tore Metlie Hagen. Han har et utrolig arsenal av kunnskap og morsomme historier. Han kan det meste som er å kunne innenfor alt.

Tunnelsyn eller multitasker?
Definitivt multitasker – derfor jeg bruker windows-knappen + D så ofte, fordi jeg må lukke ned alt og begynne på nytt.