KARTnørden

Krishnan Kavungal Anat (27)
Trondheim
Kartnørd

Jeg har en spesiell interesse innen GIS, eller Geographic Information Systems. Det er et system hvor man fester data til steder i verden og ser på forholdet mellom de. Vi bruker GIS overalt.

Når man bruker GIS kan man for eksempel finne ut forholdet mellom hvordan fotgjengere går og hvordan skyggemønster er laget av bygninger og trær. Plutselig finner man ut at folk ikke velger den korteste veien, men velger den veien hvor man er beskyttet mot regn eller snø. I indisk sammenheng vil man ikke være ute i sola, og da går man veien hvor man er beskyttet mot den. Når man legger inn data om solforhold, vegetasjon, landskap og veinett får man den type analyser.

Slik kan man bruke GIS til mer enn analyse, men også til å forutse bevegelsesmønstre i et prosjekt.

Vi bruker GIS på større veiprosjekter til forskjellige analyser innenfor planfag, geo, vei, natur og miljø, kultur og så videre. Det fungerer også som en samhandlingsplattform hvor man viser frem det som er gjort på et spesifikt tid og sted. Det ser ut som et kart og kan være i 3D. Data som har blitt stedsfestet har x, y og z- koordinater som kan leses i andre verktøy og programvarer som CAD, Revit og Novapoint.

GIS er så robust at det er mange som driver med utvikling for å lage utvidelser av systemet. Dette gjør blant annet at vi kan analysere trafikk og trafikkmengder, avskoging, geologiske undersøkelser, areal og landbruk, og det gir oss et bedre beslutningsgrunnlag og mer effektivitet.

Vi tar ofte BIM, Building Information Management, inn i GIS slik at de som ikke kan BIM-verktøy får sett et brukergrensesnitt som gjør det lett for folk flest å navigere gjennom. Det blir til slutt visuelt fremstilt i en plattform som kan åpnes i en nettleser. Jeg programmerer i Python hvor jeg lager massevis av koder i backenden som kan skape verdi for folk i frontenden. For meg er det viktig at GIS kan få et bredere publikum.

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
GIS (Geographic Information Systems) og Python (programmeringsspråk)

Favoritthurtigtast / command?
Det må være Alt+tab. Når man har flere sider åpne med GIS, nettsider, Python script i Visual Studio, AutoCAD-tegninger og skjemaer som skal integreres i GIS, da er tre eller fire vinduer ikke nok, og da er det bra å kunne bytte fort.

Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn og ungdommen?
Jeg likte å finne ut hvordan ting påvirker hverandre. Jeg ble fortalt at jeg var god på å analysere og å finne forhold mellom to forskjellige ting som ikke er så synlig i starten.

Hvor mye tid bruker du på nørdingen din?
Jeg tenker på programmering når jeg ikke er på jobb. Jeg starter en programmeringsoppgave på kontoret, og så kan det dukke opp noen bugs. PCen står igjen på pulten når jeg går fra jobb, men det kjører fremdeles koder i hodet mitt. Jeg skriver ned løsninger og så fikser jeg bugsene når jeg kommer tilbake på kontoret.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Det blir Khoi Minh Tran fordi han er en av de flinkeste jeg vet om som kan mye om BIM og modellering i prosjekter. Han er alltid klar til å hjelpe folk som vil å lære om alt som han kan, for eksempel Novapoint.


Vil du vite mer?

Registrer deg her