I COWI ER DET LOV Å VÆRE LITT NERD

Marius Weydahl Berg (45)
Administrerende direktør i COWI Norge
Science fiction og Star Wars-nørd

Det er jo egentlig litt godt å komme ut av skapet som ingenørd. Det er ikke så mange som vet dette om meg. Jeg har holdt det innenfor familien samt delt det med noen få kompiser. Men nå er det ute, og jeg håper flere vil dele sine nerdete idéer med meg.

Jeg er interessert i mange ting, men jeg liker jo særlig godt det som har med fremtiden og verdensrommet å gjøre. Men det som virkelig treffer meg, er science fiction. Da blander man det beste fra verdensrommet med fremtiden. Det er seriøsitet i det og: Det er visjoner, muligheter og mange scenarier. Det er mye å lære av god science fiction. I tillegg til det rent underholdningsmessige og estetiske da.

AVKOBLINGEN

Det er mye god avkobling for meg i dette. Det tar langt i fra overhånd, men for meg er det viktig å sette av en fire-fem timer i uka på denne egentida. Jeg har en krevende jobb og man har jo også et liv på privaten. Men ved å dykke ned i science fiction kan jeg koble helt av og la tankene vandre i dette eventyruniverset. Det synes jeg er veldig avkoblende.

Å kunne koble helt av fra jobb med noe på privaten er noe jeg tror er utrolig viktig for alle ansatte. Og det er viktig at folk har noe som er sitt eget. Hvis man skal kunne prestere på hjemmebane og på jobb, må man ha en balanse i livet. Jeg vet at man blir bedre på begge arenaer hvis man finner den balansen. Da kan det å koble av med en hobby være viktig. Det gjør oss både bedre hjemme og på jobb.

I tillegg er det viktig å gi medarbeidere rom til å fordype seg i det de synes er spennende. Hos oss er det mer enn lov å være litt nerd og det er lov å være seg selv - enten det er fagnerd innenfor et bittelite tema, en generalist med fantastisk overblikk eller det er med skarpe markedsanalyser. Vi skal være en arbeidsplass som verdsetter egenarten hos kolleger, der vi deler av erfaringer og der vi hjelper hverandre opp og frem.

ÅPENBARINGEN

Mitt første møte med science fiction var da jeg tyvså den første Star Wars-filmen, A New Hope, da jeg var seks år gammel. Da var jeg hos en kompis, og storebroren hans hadde en VHS-kassett med filmen. Da satt vi helt klistra til skjermen. Og siden det har jeg vært frelst på science fiction generelt, og Star Wars spesielt.

Marius egen Super Star Destoyer i lego. Denne modellen selges i dag på E-Bay for 20.000 kroner.

 

Star Wars er en saga om drømmer og håp, og om å kjempe og vinne en kamp. Og det er kanskje fælt å si dette, men det er en slags realisme i urealismen. Det er en blanding av moderne teknologi og praktisk old school tech. Og det er slik jeg tror fremtiden blir også. Det blir ikke bare super fancy teknologi hele tiden, men du får en blanding.

INGENIØRSPIREN

Romskip har jeg elsket siden jeg var barn. Jeg husker da jeg som 6-åring vant en legobyggekonkurranse for romskip mot 12-åringer på en leketøysbutikk. Og jeg bygde romskip hele tiden. Jeg har bygd så mange romskip! Og det er nok faktisk en av grunnene til at jeg ble ingeniør. Jeg begynte først på juss, men det skulle jeg jo ikke gjort, for det var ikke mange romskip der. Da jeg fortalte foreldrene mine at jeg skulle begynne på NTNU i stedet, ble de ikke overraska. "Selvfølgelig skal du det, du skal vel bygge Star Wars-romskip du," sa de.

Det mest spennende med romskip er hvordan de løser de tekniske utfordringene. Selvfølgelig må de finne opp litt teknologi og sånn, men det er mye kreativitet og inspirasjon å hente fra hvordan man løser utfordringer rent designmessig.

TERNINGKASTET

En god science fiction for meg, avhenger derfor også av romskipdesignet. Utseende er viktig. Og hvilke capabilities skipet har, samt realismen i det. Og da synes jeg serien The Expanse er veldig bra. Den har virkelig hensyntatt tyngdekraften i designet av skipene. Det ser man også på layouten til romskipene. Huff, høres dette helt crazy ut eller?

Jeg er egentlig ganske altetende på science fiction, og jeg ser mye forskjellig. Men inneholder det romskip, så begynner det på terningkast fire uansett hvor dårlig resten av innholdet er. Så lenge det er romskip med, er alltid gøy å se på.

Marius følger levende med og leser alt som er av science fiction. Dette er en utgave fra det han omtaler som sin høyverdige litteratursamling.

FAVORITTENE

Mine topp fem science fiction-serier er nok:

  1. Star Wars
  2. Foundation-serien til Isaac Asimov
  3. Dune av Frank Herbert
  4. I, Robot-serien til Isaac Asimov
  5. Hitchhikers Guide to the Galaxy

I sistnevnte drives romskipet av en usannsynlighetsmotor. Det er jo bare tull, men det er en veldig morsom serie. Det er en parodi om eget samfunn, med ganske mye dybde. Og det var jo derfor Elon Musk plasserte en plastmann i Space X-skipet sitt, som satt og leste nettopp Hitchhikers Guide to the Galaxy. Jeg synes det er utrolig kult det Elon Musk driver med nå, med Space X. Og hvis du ser hvordan medarbeidere hans går kledt der, så er det nesten Star Wars-aktig. Han er så barnlig at det blir kult.

DET MATEMATISKE ROMMET

Jeg er jo også ganske interessert i ekte romskip. Jeg har vært på alle NASA sine installasjoner og har sett på alle romskipene. Jeg har også sett alle versjoner av Saturn V-rakettene som finnes. Og det er ganske sjukt altså. Vi snakker om 110,6 meter med rakett, der de som bor på den ytterste spissen av raketten bor over 100 meter med flytende rakettdrivstoff. Og før sendte man dem opp slik nærmest uten kalkulator og datamaskiner. Det er ganske utrolig.

Det matematiske bak romfart er nærmest helt ufattelig. Når de sendte dem ut, hadde NASA de omtrent de 10 beste matematikerne i verden, som satt med hver sin regnestav. Da de tok beslutningene i kontrollrommet, ble matematikerne spurt til råds. Hvis alle de ti matematikerne rakk regnestaven i været og sa "go", så gjennomførte de. De var de menneskelige datamaskinene: Ti mattegenier med regnestav. 

Kopp formet som hjelmen til Sith troopers, som blir introdusert i film 8 i Star Wars-serien. Den var julegave fra barna i fjor.

 

Den oppfinnsomheten som ble utvist på den tida, er helt utrolig. Det er også mye ledelse i det, med John F Kennedy som satte seg det man kan kalle et helt spesifikt "Wildly Important Goal" om å komme til månen i løpet av 60-tallet. Den teknologiutviklingen om kom som følge av dette, nyter vi godt av den dag i dag. Og med Apollo 13 som holdt på å strande - hvordan de klarte å løse det, viser jo ingeniørkunst på sitt beste, slik jeg ser det.

SUPER STAR DESTROYEREN

Da jeg var liten, ungdom og for så vidt ung voksen, så måtte man bygge all lego fra bunnen av, det fantes ingen pakker. Men så inngikk Star Wars og Lego et samarbeid. Jeg elsker jo Star Wars-romskip, så jeg har det største . Det er den store krysseren til Darth Vader fra den femte filmen, Empire Strikes Back. Det er ikke en Star Destroyer, det er en Super Star Destroyer. Ferdig bygget blir legoskipet 1,24 meter langt.

Jeg vet alle spesifikasjonene om dette skipet. I filmen skal den være 19 kilometer lang. Mens en ordinær Star Destroyer bare er 1,6 kilometer lang. Dette legosettet kan du ikke kjøpe lenger, og det går for 20.000,- kroner på E-Bay. Mens jeg har hatt små barn, har jeg ikke turt å bygge det. Men det kommer nok en dag snart. Jeg ønsker meg også Star Wars-lego til jul. Det har nylig kommet en ny utgave av Millenium Falcon, som også er et romskip fra Star Wars. Det står høyt på ønskelista. Det er ikke særlig billig, men det er veldig gøy.

 

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Science fiction. Særlig Star Wars kan jeg mye om, men også om ekte romfart. Og spesielt romskip.

Favoritthurtigtast/command?
Printscreen

Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn- og ungdommen?
Jeg fikk høre at jeg var god på å bygge lego. Jeg husker da jeg begynte på ny barnehage, og de skulle måle utviklingen min. Jeg ble satt til å tegne, mens de observerte. Det gikk dårlig med tegningen, men idet jeg gikk bort til legohaugen så bestod jeg testen med glans.

Hvilke akronymer og forkortelser bruker du oftest?
Det blir nok litt EBIT på jobb.

Setter du ofte av helga for å dyrke hobbyen din?
Jeg kan ikke sette av hele helga, men jeg bruker litt tid på sci-fi hver helg. Enten på å lese noe, eller på å se en film eller tv-serier når kona har lagt seg. Hun er ikke like interessert i "de flyvegreiene" som meg. Personlig mener jeg romantiske komedier er mer urealistiske enn science fiction.

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Totalt gjennom hele livet ligger det nok på et sted mellom 10.000-20.000 totalt. Nå til dags ligger det kanskje på rundt 200-300 timer i året.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Det blir for meg som å spørre om du har et favorittbarn. Men hvis jeg må velge blir det Andreas Ovedal og Nils-Roe, utelukkende fordi de deler min interesse for romskip.

Tunnelsyn eller multitasker?
Jeg avhenger av å ha overblikket, men jeg liker også å fokusere på én oppgave og gjøre den ferdig. Men jeg vil ikke gå i blinde, så jeg må ha total oversikt.

"HVIS EN FILM INNEHOLDER ROMSKIP, BLIR DET MINST TERNINGKAST 4 UANSETT"

Hør Marius snakke om det han nørder mest med på fritiden.