Kodenørden

Kristoffer Tungland (37)
Kontorsted: Haugesund
Kodenørd

Jeg vet en del om hvordan programmer fungerer. Jeg jobber mest med Revit og vårt eget program, COWI Tools. Det er et tilleggsprogram til Revit, som jeg og to kolleger utvikler. Vi jobber kontinuerlig med programmet, forbedrer det og legger inn nye funksjoner etter behovene vi møter i ulike prosjekter.

I tillegg jobber jeg en del med Iris VR, Epiito, Visual studio og visual studio code. Jeg graver meg kanskje litt ned i det folk flest kanskje ikke er så interessert i.

Når jeg koder, skriver jeg mest i C#. Det er litt mer strict enn mange av de andre språkene i koding, som er mer dynamiske. Med C# må du definere en del mer. Du får da mindre overraskelser når du kjører koden, selv om det er litt mer styr å skrive den.

Jeg begynte med koding da jeg var student. Jeg lærte det meste selv og det var mye prøving og feiling fra rundt 2005. I tillegg hadde jeg små fag på fem studiepoeng på skolen og, med C++ og C# med WPF.

Akkurat nå jobber jeg med en Space Planner som arkitektene i Arkitema skal bruke for å planlegge rommene sine. Da får de et verktøy der de kan hente inn rommene fra en datakilde, for eksempel Excel eller dRofus. Så bruker de et verktøy for å gruppere og plassere rommene ut i Revit. Det er tidligfase planlegging av rom. Prosjektet kan definere størrelsen på rom i databasen og arkitekten kan bruke databasen for å plassere ut rommene fysisk i programmet. Dette er arbeid som blir gjort som et prosjekt i Computational Design Community, og er starten på å effektivt kunne plassere ut placeholdere. Dette gjør vi blant annet på Stavanger Universitetssykehus.

Utdrag fra den siste koden Kristoffer jobbet med.

 

Det siste jeg jobbet med var en kode som validerer det som er i datakilden din mot det som er i programmet. Dette er en liten del av koden. Gjennom denne koden kan jeg se at sju rom er like, ett er oppdatert og ett er slettet.

For meg er det viktig å kunne koble skikkelig fra det jeg gjør på jobb med jevne mellomrom. Jeg synes det er veldig viktig med fleksibiliteten vi har. At vi kan stå på ekstra i perioder der det er behov, og så ta en skikkelig pause der vi kan hente oss inn igjen. Nå kan vi også jobbe enda mer fleksibelt. Under korona-nedstengingen hadde jeg båtkontor i seilbåten vår. Da stod kjæresten min bak rattet mens jeg satt inne i kahytten og jobbet.

 

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Hvordan programmer fungerer. Jeg setter meg nok litt dypere inn i programvarene enn folk flest.

Favoritthurtigtast/command?
Windowsknappen + pil til høyre eller venstre. Det bruker jeg hele tiden.

Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn- og ungdommen?
Å tegne. Men det er lenge siden. Tegnet landskap og snowboardbilder og sånn. Nå har jeg skiftet til ski og tegner mer på PC.

Hvilke akronymer bruker du oftest?
WIP (work in progress), BIM, IFC, MVDXML (et format for å validere en IFC-fil)

Setter du ofte av helga for å dyrke hobbyen din?
Hobbyen er å stå på ski og gå tur i fjellet. Det gjør vi nesten hver helg. Gjerne med vår Volkswagen California som jeg og kjæresten min har. Det er viktig for meg å koble ut fra det jeg gjør på jobb. Jeg synes derfor fleksibiliteten vi har på jobb er veldig viktig.

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
I løpet av hele arbeidsdagen pluss en god del grubling på kvelder og innimellom når jeg har ledig tid. Jeg leser meg gjerne opp på ting jeg har stått fast på i løpet av dagen. Jeg gir meg som regel ikke før jeg får det til, men har lært at det er greit å sove på det.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Det må være Frederik Tegnander. Jeg sparrer veldig mye med ham. Han har samme kjerneområde som meg, men er hakket bedre kanskje. Så vi diskuterer mye løsninger sammen. Han er nok litt mer nørd enn meg, og det er greit å ha en guru å gå til.

Tunnelsyn eller multitasker?
Har lyst på tunnelsyn, men det blir fort multitasking i en vanlig arbeidshverdag. Men man kommer jo i en sone hvor man er ganske dedikert til det man holder på med. Men man kan jo være i et tunnelsynsarbeid og multitaske, litt multitasking i tunnelen.