Modellnørden

Signe Marit Dahl Lakså (36)
Oslo
Modellnørd

På barneskolen pleide jeg å ta med meg matteboka hjem til sommerferien. Vi hadde jo ikke gjort den ferdig! Så da gjorde jeg oppgavene ferdig i smug. Jeg skjønte jo at dette var ordentlig nerdete, så jeg turte ikke å si det til noen.

I dag jobber jeg mest med Virtual Design and Construction (VDC). Det er egentlig først og fremst en god måte å få folk til å prate sammen og samarbeide. Jeg synes det er veldig artig at jeg kan kombinere det at jeg elsker matte og at jeg elsker mennesker i ett yrke.

En av mine viktigste arbeidsoppgaver er å få folk til å jobbe bedre og mer effektivt sammen. Hvis jeg ser at noe ikke fungerer optimalt i et prosjekt, prøver jeg å finne ut hva som forårsaker det. Jeg må forstå samspillet i gruppen og hva som ligger bak. Jeg prøver å bli kjent med folkene, arbeidsmetodene de bruker og prøver å se etter løsninger. Kanskje trenger gruppen nye verktøy eller noe opplæring. Noen ganger må man tilpasse verktøyene til folkene, og andre ganger må folkene tilpasse seg til verktøyene. Og denne balansen kan være ganske hårfin innimellom.

Og dette er egentlig litt som med matten: Jeg har en oppgave jeg prøver å løse, og når jeg til slutt ser at det løser seg mellom mennesker i prosjektet, så er det litt som å sette to streker under svaret. Det er artig å se når man klarer å få til en bedre samhandling i prosjekter.

Det jeg synes er artig med BIM er at bransjen virkelig begynner å få øynene opp for det. BIM er bygningsinformasjonsmodeller, og jeg pleier å si at det er en smart 3D-modell for å se både geometri og informasjon om hva du skal bygge. Før var det en oppfatning av at BIM kun var en kul 3D-modell du kan fly over, men nå vet flere at du kan snitte ut ting, finne informasjon, tu ut mengder og gjøre mye mer med dataen.

Jeg skrev masteroppgave om BIM for ti år siden, og da jeg kom inn på byggeplass etterpå og snakket om BIM skjønte ikke folk hva det var. I dag kan de som skal jobbe på byggeplass få seg et par VR-briller og se hva som skal skje. Du kan være i et rom mange år før det blir bygget, og det synes jeg er veldig kult. I dag kan jeg mye om BIM i praksis.

BIM gjør at vi kan automatisere mye. Man kan få datamaskinen til å gjøre det den er god på, så slipper vi å bruke masse tid på å laste ned nye modeller hver uke. Datamaskiner kan gjøre ting midt på natten mens du sover, som er veldig tidsbesparende. Det synes jeg er artig.

BIM er verktøyet man bruker for å prosjektere og ha et felles grunnlag for å diskutere problemer. I stedet for å prate rundt en tegning hvor man må tolke objekter, er det mye lettere å se det i en modell. Det er mer forståelig å se en stikkontakt i 3D enn å tolke et fremmed symbol ut ifra en teknisk tegning. Det blir lettere å jobbe på tvers av disipliner, du kan få med deg alt av underlag på en ipad og dra ut på byggeplassen i stedet for å gå i arkivskap og se etter tegninger. Det er nå de tre-fire siste årene byggebransjen endelig har begynt å skjønne at dette er veien å gå. Vi er en litt treg bransje.

Jeg jobber også mye med VDC, eller virtual design and construction, og det handler om å få folk til å jobbe smartere sammen. Vi jobber mot et felles mål og vi jobber mot et kundemål. Da kan vi se på prosesser og samhandlinger mellom mennesker i prosjekter og hvordan man kan forbedre dem. Det hjelper ikke å ha fancy BIM-modeller hvis ingen bruker de rett.

Grunnen til at vi lever og bygger ting er at kunden ønsker noe. Vi har prosjektmål og vi jobber mot dem og gjør de rette tingene for å nå målene og gjøre ting kundene ønsker seg. VDC er et rammeverk for å få en bedre prosess for å nå målene. Det som skiller byggebransjen fra andre bransjer er at er at alle prosjekter har en ny gruppe med nye folk hver eneste gang, så her kan VDC hjelpe for å ha et godt rammeverk for folk som ikke kjenner hverandre.

Jeg bruker stort sett all tiden min på BIM og VDC, driver med internopplæring og forsøker å følge med på hva som skjer i bransjen. Jeg lager også en podcast om BIM og VDC sammen med en god kollega. Det startet med at vi fikk en del spørsmål fra folk om hva VDC var for noe etter vi hadde gått kursing, og det er ikke så lett å forklare på 30 sekunder, så vi bestemte oss for å lage podcast. Vi har nå laget 14-15 episoder, og vi jobber med å lage flere.

BIM krever en viss datainnsikt, i hvert fall hvis du skal jobbe med det effektivt. Det å skjønne filformater og hvordan filene jobber sammen er viktig. Filformater som revit, IFC og BCF er formater en må vite hva er.

Jeg pleide å ta med matteboka hjem i sommerferien

Bli bedre kjent med modellnørden Signe i denne videoen.

Favoritthurtigtast / command?
Det er print screen når jeg bruker Snagit som er et utklippsprogram. I stedet for å skrive masse tekst er det bedre å print screene og tegne piler og rundinger og spørre om det er det de mener.

Hva fikk du høre at du var god på i barndommen?
Jeg var veldig god i matte, det synes jeg var spennende. Jeg fikk også veldig ofte høre at jeg var en kverulant. På ungdomsskolen klarte jeg å starte en diskusjon med læreren fordi jeg mente jeg hadde funnet en ny metode å regne Pytagoras på. Mattelæreren måtte hjem og sjekke, men han kom frem til at det bare gjaldt for to typer trekanter. Jeg likte å knekke koden ved matematiske problemer, og når man fant løsningen kunne man sette to streker under svaret. Det er en enorm lettelse og glede, og kanskje til og med en åpenbaring, selv om det kanskje blir litt voldsomt å si.

Har du noen favorittakronymer?
Jeg prøver å unngå forkortelser, men jeg bruker BIM, VDC, ICE eller initialene mine SILK.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Cecilie Irgens har en egen evne til å vise deg ny programvare eller måter å jobbe på som er utrolig engasjerende og inspirerende. Da hun viste meg programvaren Power BI lyste det stjerner av øynene hennes. Hun klarer å forklare ting på en herlig måte.

Har du tunnelsyn eller er du en multitasker?
Jeg er tidenes multitasker, jeg har arvet det fra mamma som strøk klær, så på nyheter og pratet i telefonen samtidig. Hvis du er i et møte og folk begynner å prate om ting som ikke har noe med deg å gjøre, kan du lese en epost, oppdatere et Excel-ark eller snurre litt i en BIM-modell.