Renseteknikknørden

Eilen Arctander Vik (68)
Kontorsted: Oslo
Renseteknikknørd

Det jeg er mest opptatt av er prosesser. Å forstå hvordan ulike prosesser påvirker stoffer. Det kan være fra helt naturlige, organiske materialer og jern til PFAS, legemidler og alt mulig av mer kompliserte stoffer. Men det er prosessen som foregår under ulike betingelser som interesserer meg, både de naturlige og de som foregår i renseanlegg.

Da jeg begynte i faget så jobbet jeg veldig mye med kjemiske prosesser, fordi jeg har kjemibakgrunn. Men det jeg kanskje synes er enda mer spennende, er å jobbe med biologiske prosesser. Da er det egentlig naturlige mikroorganismer og bittesmå duppeditter som gjør jobben sin. De spiser opp og bryter ned. Hvis du steller pent med dem, så spiser de mye. Og hvis du ikke steller så pent med dem, så gjør de ikke jobben sin i det hele tatt. De er litt som små unger og mennesker, og det synes jeg er kjempegøy. Noen ganger må du også bare får stoppet den biologiske prosessen fordi uønskede organismer har tatt styringen og gir arbeidsmiljø- og prosessproblemer.

"Mikroorganismer er litt som små unger og mennesker, og det synes jeg er kjempegøy".

I jobben min kan vi snakke om oksidasjon, kjemisk felling, adsorpsjon, aktivt kull, ulike adsorbenter, kjemiske former og kompliserte stoffer. Men når du snakker om peruflorerte og aromatiske hydrokarboner, eller du begynner å snakke om hver enkelt PAH eller PCB, da skjønner folk ingenting. Og det synes egentlig ikke jeg er så spennende. Det mest spennende er å få folk til å synes at det du driver med er gøy.

Så jeg er egentlig litt opptatt av å prøve å forklare folk hva vi holder på med, jeg. Og det er derfor jeg synes det er så morsomt å jobbe ute i felt hvor du blir utfordra på de utroligste ting. Folk kommer og spør deg om ting du i utgangspunktet ikke vet en døyt om. Noen ganger blir du utfordra noe helt forferdelig. Og du må forklare ting så godt du kan, og du tenker "ja, men skjønner jeg egentlig dette da". Du blir tvunget til å tenke skikkelig godt igjennom hva du egentlig holder på med, hva løsningen din er og hvordan du skal kunne forklare det.

Renseteknikknørden

Hør Eilen snakke om det hun synes er mest spennende med jobben sin.

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Renseteknikk og miljørisiko. Det går mye ut på det samme, men den ene bruker du for å finne ut hvordan du skal få noe til å bli rent, og den andre bruker du for å finne ut om det er rent nok. 

Favoritthurtigtast/command?
Control C

- Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn- og ungdommen?
Å ikke være til stede. Mor kjøpte inn Donald på fredagen. Da kunne ingen snakke til meg før jeg var ferdig. Jeg hørte uansett ikke hva de sa før jeg hadde lest ferdig, så det var ingen vits.

Hvilke akronymer eller forkortelser bruker du oftest?
Det kommer an på hva jeg jobber med. Hvis jeg må skrive Aquateam COWI hundre ganger i søknader og tilbud, forkorter jeg det til AqtC. Og hvis jeg skriver en søknad til forskningsrådet om PFAS, så blir det PFAS. Nå jobber jeg med environmental impact assessment, så da har det gått mye i EIA. Andre gjengangere er PEC (Predicted Environmental Conscntarion) og PNEC (Predicted No Effect Concentration). I rapporter, publikasjoner og søknader, har vi ofte en akronymordliste først, for å gjøre det litt lettere for de som skal lese å forstå.

Setter du ofte av helga for å dyrke hobbyen din?
Jeg har ikke noe problem med å lese litt faglitteratur i helgene og i sommerferien. Men ellers elsker jeg å gå på ski. Jeg begynte med slalåm da jeg var noen og 50 år, og da jeg var 60 år begynte jeg med snowboard. Det er så morsomt, når det er løssnø og greier. Det er det jeg bruker mest på tid på om vinteren når det ikke er fag-nerding.

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Veldig mye, i henhold til barn, ektemake og kolleger.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Da må du over på avfallssiden, for det må være Tore Methlie Hagen. Da jeg kom inn i COWI, fant jeg raskt ut av det og gikk rett til Tore uansett spørsmål om avfall. Da fikk jeg en utførlig redegjørelse av det meste, og han har gitt meg mye nyttig kunnskap om avfall. Men det er mange her i COWI som passer en slik beskrivelse.

Tunnelsyn eller multitasker?
Da blir det multitasking, hvis jeg skal være ærlig. Jeg har alltid vært veldig opptatt av at ting henger sammen. For å klare å forklare noe spesifikt, må man ha et overordna blikk. Samtidig er jeg ganske flink til å gå godt inn i en sak og stenge døra til jeg er forstår og er ferdig.