VA-nørden

Hege Fleisje
Kontorsted: Oslo
VA-nørd

– Barn og unge, helt naturlig, fascineres av vann. Du ser barna som lager demninger i snøen når smeltevannet begynner å renne, man vil alltid kaste ut barkebåter for å se når de renner under kulvertene vi har lagt under veiene og alle roper ekko i store rør. Det er mye som kan fascinere. I voksen alder gjør jeg fortsatt dette, forteller Hege Fleisje, som er en ekte VA-nørd i COWI.

Kloakk og vann er mer enn bare rør, og det er ingeniører som Hege som sørger for at vi har rent vann i springen, og at vi kan gjøre noe så enkelt som å skylle ned i do. Vann er kilden til alt liv, og vann spiller også hovedrollen i Heges arbeidshverdag.

Er du også en VA-nørd?


Bli bedre kjent med hege, og finn ut mer om hva som fascinerer va-nørden.

Hege har tidligere jobbet i Vann- og avløpsetaten og var blant annet med å gjenåpne Hovinbekken, en bynær elv i Oslo, som tidligere hadde tilbrakt 120 år i rør.

– Mitt spesialområde er et litt uvanlig område, nemlig rensing av vann med naturbaserte metoder. I praksis, for å få renset vann naturlig, så bruker vi det naturligste som finnes: Sola og lufta. Sola bidrar med UV-stråler, som vi også ser i tradisjonelle renseanlegg. Og når vannet sildrer og klukker nedover, så får vi tilført oksygen. Det er også med på å bryte ned næringsstoffer, og vi tilfører også planter som elsker blant annet fosfor og nitrogen, som vi har masse av i byvannet, forteller Hege entusiastisk.

"7 kjappe" med VA-nørden

1. Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Samspillet mellom bekkevann og naturen.

2. Favoritthurtigtast / command?
Ctrl+S.

3. Hva fikk du høre at du var god på i barndommen?
Å lese. Jeg var en skikkelig lesehest som barn og slukte bok etter bok.

4. Hvilke akronymer eller forkortelser bruker du oftest?
I en dag med mange valgmuligheter, er det forkortelsen Ev (eventuelt).

5. Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Så godt som daglig, og det inkluderer også helgen. Det beste er å gå på tur i en litt gammel skog for å oppleve litt trolsk stemning. En mosekledd bekk, planter og bregner, fuglesang og gamle krokete trær rundt. Da kan man virkelig puste ut fra en hektisk hverdag.

6. Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Med relativt kort fartstid så helgarderer jeg og sier alle. Sammen er vi det beste laget!

7. Har du tunnelsyn eller er du en multitasker?
Definitivt multitasking!

INGENØRD er vår hedersbetegnelse for personer med dyptgående kunnskap om spesifikke tema, som (ofte) deler denne med kolleger. For oss handler det om å hylle mangfoldet, engasjementet og det uhøytidelige arbeidsmiljøet vi har i COWI.

Vil du jobbe med oss? Se våre ledige stillinger.