Før Don Nguyen fylte 30, hadde han allerede hatt enorm påvirkning på folks liv. Men det er mer i vente. Den unge, tre ganger prisbelønte bruingeniøren har en egen evne til å påvirke omgivelsene på en positiv måte ved å kombinere lidenskapen for bruer med frivillighetsarbeid på fulltid.

Faren til Don jobber på sjokoladefabrikk og moren er syerske, så det var slett ikke selvsagt at Don skulle bli sivilingeniør.

Likevel ble han den første i sin vietnamesiske familie som tok mastergrad. Men det var ikke det eneste han hadde å tilby da han rett fra universitetet begynte å jobbe i COWI i hjembyen Seattle i Washington i USA.

Han kunne også tilby usedvanlige personlige ferdigheter og et ønske om å utgjøre en forskjell i menneskers liv.

– Jeg har alltid likt å hjelpe mennesker, jeg har alltid villet være involvert, sier han.

Resultater som gjør kollegene stolte

På kontoret i Seattle sentrum blir det åpenbart at Don er en ekte ildsjel. De som jobber der, er utrolig stolte over hva den unge kollegaen deres har oppnådd.

Bare i 2017 mottok han tre fine anerkjennelser: Top 10 New Faces of Civil Engineering Professionals, Young Engineer of the Year og Top Young Professionals in the Northwest.

Etter endt arbeidsdag bruker Don tiden sin på aktiviteter som øker folks bevisstheten om ingeniørfaget. Her får han kombinert sin brede tekniske kunnskap med et helt eget håndlag med mennesker.

Han understreker at dette arbeidet ikke er noe han føler seg forpliktet til å gjøre. Han gjør det fordi det gir ham muligheten til å gi tilbake til samfunnet.

Faktisk kan ett hundre ispinner tåle en vekt på 360 kilo eller mer. 
Don Nguyen

Tunglastede ispinner 

Forestill deg hundrevis av ivrige ungdomsskoleelever, tusenvis av ispinner og mengder med hvitt lim.

Dette er hovedkomponentene i et svært populært heldagsarrangement i mange delstater i USA, hvor elever konkurrerer om å bygge bruer med holdbart design.

De testes av fagingeniører og med ekte utstyr for å måle styrke … og faktisk kan ett hundre ispinner tåle en vekt på 360 kilo eller mer. 

Don er involvert og har vært det i mange år. Det krever mye planlegging, og som den som står bak arrangementet i Northwest-regionen, bruker han mange måneder på å forberede det.

Arbeidet hans støttes av COWI, som har sponset konkurransen som feirer ingeniøryrket.

– Det er gøy å møte studenter og snakke med dem om hvordan det er å jobbe som bruingeniør. Jeg håper jeg kan hjelpe dem med å ta en velfundert beslutning om valg av karriere, forklarer Don.

Bærekraft sparer penger

Med stor kunnskapstørst liker Don å delta i signaturprosjekter hvor han kan lære av de beste.

Når han møter erfarne kolleger, lærer han masse av de kreative prosessene der de drøfter og diskuterer med mange detaljer og drøftelser en spesifikk løsning eller design.

Don, som allerede har erfaring fra komplekse bruprosjekter, søker også nye muligheter og har blitt akkreditert som «Envision Sustainability Professional».

Det gjør ham til én av bare en håndfull personer i verden på dette feltet. Videre har han blitt akkreditert som «Greenroads Sustainable Transportation Professional».

– Mange kunder er bekymret for at en bærekraftig løsning vil koste mer, men i det lange løp sparer det penger. Samtidig er det bra for samfunnet og miljøet, sier Don.

GIVENDE FELTARBEID I PANAMA

Mer enn 300 kilometer fra Panama by ligger den lille landsbyen Seguidules, hvor bønder dyrket ris og yucca og aler opp storfe. Landskapet er frodig, men seks måneder i året er innbyggerne avskåret fra sykehus, skoler og markedet når elven går over sine bredder.

COWI slo seg sammen med den frivillige organisasjonen Bridges to Prosperity for å finne løsninger å takle denne ekstreme isolasjonen på. Fire bruingeniører fra COWI tok på seg oppgaven med å bygge en ganghengebru – og Don var én av dem.

– Det var en opplevelse for livet. Jeg arbeidet sammen med senior ingeniører, lærte av entreprenører og hadde kontakt med lokalbefolkningen, sier han

– Det var en opplevelse for livet.

Don Nguyen.