Fra sminkebord til store komplekse bygninger

Johan kan konstruksjon

For Johan Strøm var valget å bli byggingeniør nesten selvsagt. Først var han imidlertid inne på å bli romingeniør, men da han innså at utdanningen bare fantes i Luleå – cirka 110 mil borte – føltes det for langt borte for en gutt fra Lidköping. Så i stedet ble det Chalmers i Göteborg og Veg og vann-utdanningen, og Johan har aldri angret på valget.

– Å få være med og skape noe så konkret som en bygning, som skal stå på et sted veldig lenge, er mektig. Å deretter få se at et prosjekt blir ferdig – et prosjekt som jeg har vært med og arbeidet på fra starten av, det er en heftig følelse, sier Johan.

– Å få være med og skape noe så konkret som en bygning, som skal stå på et sted veldig lenge, er mektig.
Johan Strøm

I COWI begynte han å arbeide som byggkonstruktør i 2006. Han fikk tidlig begynne å ta ansvar i prosjektene, noe han beskriver som utfordrende og svært lærerikt.

I dag arbeider Johan som gruppesjef og oppdrags-/prosjektleder. Han mener at det beste med COWI er prosjektene og kollegaene.

– Vi arbeider med kunder som har veldig interessante og spennende prosjekter, og vi er omgitt av kollegaer som støtter og backer opp hverandre. Det føles trygt og utviklende. Det er viktig å ha det moro på jobben, og det har vi.

Det var teknikk som fanget Johans interesse fra begynnelsen av, men det han brenner mest for nå, er forretningene, prosjektene og menneskene som deltar der. I tillegg til å ha et godt samarbeid med kollegaene vil han skape langsiktige relasjoner med kundene og prosjektmedlemmer fra andre selskaper.

– Interessen for teknikk er der selvsagt fortsatt, men det er fremfor alt alle menneskene som gjør denne jobben så morsom og inspirerende.

En bygning som stikker seg ut

Et prosjekt som han er ekstra stolt over, er Aula Medica, Karolinska Institutets spektakulære aula i Solna, der blant annet Nobel-forelesninger holdes. Et prosjekt som var fullt av utfordringer.

– Hele bygningen utfordrer jo faktisk fysikkens lover. En så tung struktur som heller så skarpt utover, stiller store krav til god strukturell konstruksjon og riktig materialvalg. Fra begynnelsen av var tanken at kjernen skulle være av tre, men til slutt var stål det eneste mulige valget for at strukturen skulle klare påkjenningen, sier Johan.

– Hele bygningen utfordrer jo faktisk fysikkens lover. En så tung struktur som heller så skarpt utover, stiller store krav til god strukturell konstruksjon og riktig materialvalg.
Johan Strøm

Aula Medica ble utnevnt til Årets bygg 2014. Dessuten har COWI blitt belønnet med Stålbyggnadspriset 2015 og ECCS International Award of Merit 2015 for prosjektet.

– Jeg er selvfølgelig svært stolt av å ha fått være med på prosjektet. Det var stort engasjement fra alle i prosjektet, vi hadde et felles og tydelig mål -– og det ble et svært fint resultat.

Aula Medica, Karolinska Institutets spektakulære aula i Solna

Konstruksjonsmessige utfordringer

Et annet prosjekt som Johan har arbeidet med, er Partille arena, en ny multiarena for idretts- og kulturarrangement utenfor Göteborg. Arenaen er kompleks på grunn av hvordan den er utformet, med bøyde geometrier, og mange vidt forskjellige virksomheter i et og samme bygg. At arenaen ligger så nær E20, innebar at COWI måtte dimensjonere for eksplosjonslaster, noe som ga konstruksjonsmessige utfordringer.

– Jeg er idrettsinteressert og spilte håndball i mange år under oppveksten, og begge sønnene mine spiller håndball i dag. Da er det ekstra morsomt å få jobbe med arenaer.

Andre eksempler på prosjekter som Johan nevner, er Campus Albano, et nytt campusområde i Nordre Djurgården i Stockholm, nytt innovasjonssentrum for Volvo i Göteborg, et sykehusbygg i Saudi-Arabia – og et spesialdesignet sminkebord i en arkitekttegnet villa.

– Å tegne og regne på et sminkebord er kanskje det minste prosjektet jeg har gjort. Og det er det jeg liker med jobben min, bredden i prosjektene – fra stort til smått, sier han.

Mottoet er sammen

Johan løfter frem hvor viktig det er med fungerende samarbeid, og i COWI er det et godt samarbeid mellom de tekniske områdene, avdelinger, kontor og land.

– Det finnes alltid noen å spørre om hjelp. Kompetansen finnes her. Og det finnes alle muligheter til å utvikle seg og gjøre byks fremover.

Som leder mener han at det er viktig å være nærværende og lydhør, og å snakke om når noen har gjort en god jobb.

Hva er hemmeligheten bak et vellykket prosjekt?

– Samarbeid, kommunikasjon og et tydelig mål. Det gjelder å få alle til å forstå hva og hvorfor vi gjør noe. Og at vi gjør det sammen – alle må føle at de bidrar, ellers går det ikke.

Ta kontakt

Johan Ström
Head of Section
Structural Engineering, Sweden

Tel: +46 108501082