– Lederrollen er egentlig en slags glorifisert kelner

Da Isak Ladegård (35) vokste opp jobbet han stadig som farens hjelpende hånd på prosjekter i og rundt huset. Det skulle bli startskuddet på en teknisk interesse som ledet han inn i ingeniøryrket.

– Faren min var pilot og ingeniør og det var aldri mangel på arbeidsoppgaver. Han var av typen som ikke brukte penger på håndverkere, men gjorde alt selv. Vi mekket også bil, bygde garasje og hus. Vi bodde på en stor gård i Arusha i Tanzania med mye plass. Jeg hadde mye frihet med ansvar, og det var mye man kunne fikle med, forteller Isak.

Isak kom til Norge i 1998. Etter at han ble ferdig i militæret, gikk han over på økonomistudiet. Da han innså at det ikke var riktige veien for han, gikk veien videre til ingeniørstudiet på Høyskolen i Oslo. I dag er han seksjonsleder på avdelingen industri og prosess og deler arbeidstiden sin mellom Oslo og Fredrikstad.

– Avdelingen vår er satt opp slik at vi kan være en totalleverandør for kundene. Vi tilbyr våre kunder et stort antall tjenester, og så vender vi oss til organisasjonene for å finne de fagfolkene vi trenger. Slik blir vi også kjent med kolleger på tvers av divisjoner, avdelinger og land. Det er kult å sitte i Oslo og være del av et internasjonalt firma hvor avstanden ikke oppleves som stor. Vi har et uhøytidelig miljø med høy faglig integritet. Det er lave skuldre og god stemning. Og vi leverer alltid.

Glede og hodepine

Prosjektene til avdelingen til Isak har gjerne en stram tidslinje med krav til spesifikke løsninger med mange fagdisipliner involvert. Det er også dette som drev Isak til å ville bli seksjonsleder med personalansvar.

– Det det å klare å sy sammen gode lag på tvers av fagfelt og geografi, i samråd med ofte krevende krav fra interne og eksterne kunder - det synes jeg er spennende. Samtidig som det også gir meg hodepine i ny og ne, sier Isak og ler.

Isak gikk inn i lederrollen i 2018 og har gjort seg opp noen tanker om hvordan han endte opp hvor han gjorde:

– Det hjelper å være fremoverlent og by litt på seg selv. Jeg føler at en lederrolle handler mye om å tørre å gå foran. Å tørre å ta utfordringer, feile litt og lære. Å være god med mennesker er ikke en ulempe. Jeg opplever at min styrke er menneskelige relasjoner, og det ble en naturlig vei inn mot linjeledelse hvor menneskelige relasjoner er hele greia.

"Det er en balanse mellom hva kundene våre er villige til å leve med rent økonomisk og det å ha ambisiøse mål. Vi må tørre å være mer proaktive og hjelpe kundene våre ta gode og bærekraftig valg" –Isak Ladegård

 

Servitør på restaurant

Isak har ansvaret for 18 medarbeidere fordelt på Oslo og Fredrikstad, og kombinerer rollen som seksjonsleder med å være prosjektleder. Han peker på at organisasjonens mål og individets mål bør, men nødvendigvis ikke alltid, sammenfalle. Det kan også by på ledermessige utfordringer.

– Det er seksjonsleders rolle å bidra til å finne synergier mellom menneskenes individuelle mål og organisasjonens retning. For å kunne gjøre det må man ha litt empati, samtidig som man må kunne inspirere og motivere. Lederrollen er egentlig en slags glorifisert kelner; du skal løpe rundt å sørge for at folk har det de trenger, og har det bra. Du må forsøke å se alle sammen.

Erfaring og alder kan også by på utfordringer som en ung leder, ifølge Isak.

– Når du er ung og skal lede folk med fire-fem ganger fartstiden din er det klart at det kan by på utfordringer. Jeg tenker det er viktig å være åpen og mottagelig, være oppriktig interessert i menneskene rundt deg og stille mange spørsmål. Du må snakke med alle sammen og sørge for at du blir godt kjent med de du jobber med. Dialog er det viktigste.

Utfordre kunden på bærekraft

I en verden der unge arbeidstakere ønsker å jobbe for bedrifter som setter bærekraft i høysetet, mener Ladegård at COWI er på rett vei, samtidig som han mener bedriften bør gjøre mer.

– Det er en balanse mellom hva kundene våre er villige til å leve med rent økonomisk og det å ha ambisiøse mål. Vi må tørre å være mer proaktive og hjelpe kundene våre ta gode og bærekraftig valg. Vi må tørre å vise vei. Jeg opplever at vi er godt i gang, men vi har mye mer å gå på.

Til andre unge der ute som ønsker å innta en lederrolle har han følgende tips.

– Du er flinkere enn du tror. Folk måler seg gjerne på hva man er dårlig på, men man burde fokusere og måle seg på styrkene sine. Selvfølgelig må man ha et bevisst forhold til hva man er dårlig på, men du bør lene deg på hva du er god på. Be om råd, få deg en mentor og snakk med folk. Vi er mennesker alle sammen og alt er nødvendigvis ikke så skummelt som man skal ha det til. Vi er flinkere enn vi tror.

Fem kjappe:

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?
– Jeg har kone og et lite barn, så det må med. Ellers underviser jeg capoeira, trener brasiliansk jiu-jitsu, kite surfer og spiller golf.

Kan du skryte litt av en god medarbeider?
– Da vil jeg si Pål Kirstistuen. Han er skesjonsleder for industri. Faglig dyktig med masse erfaring å dele. Gøy å jobbe sammen med og enda morsommere og spille golf sammen med, spesielt når det ikke går så bra for han på banen.

Deltar du i bedriftsidrettslaget?
– Jeg har tidligere vært leder av bedriftsidrettslaget. Nå er jeg med på yoga og lønningspils, ellers har jeg vært med på mange utenlandsturer og vinterturer. Jeg har holdt kite-kurs for COWI og vært på høstturer et par ganger.

Hva slags prosjekt jobber du med nå?
– Det er konfidensielt enn så lenge.

Hva er drømmeprosjektet ditt?
– Det må være et søppelforbrenningsanlegg i et utviklingsland. Det er utrolig mye søppel som ender opp på feil sted som kunne ha blitt håndtert på en bedre måte.

Ta kontakt

Isak Ladegård
Head of Section
Industry and Process, Norway

Tel: +47 991 07 228