KUNNSKAPEN BAK VERDIFULL NATUR 

Beate Aase Heidenreich
Naturforvalter i COWI

Min viktigste oppgave er å sørge for at naturen får nok fokus, siden den ikke har sin egen stemme.

Når ny infrastruktur bygges ut, blir reisen tryggere og reisetiden kortere. Men myrer, elver og viktige krysningsområder for hjortevilt kan trues. Vi vet at nordmenn setter pris på tilgang til naturen, men de færreste vet kanskje den konkrete viktigheten av den. Som for eksempel at elvemusling fungerer som et naturlig renseanlegg, og at det kan rense 50 liter vann for humuspartikler per døgn.

De siste årene har beskyttelse av natur blitt satt høyere på prioriteringslisten på utbyggingsprosjekter. I dette arbeidet kan jeg være med på å forhindre at fatale ting skjer med naturen.

Jeg skal ikke forandre verden eller stanse all utbygging av vei. Men jeg kan løfte frem verdien av natur og gjøre det til en del av den helhetlige vurderingen. For eksempel: Hvis en fartsgrense på 110km/t gjør at vi må rive et skogsområde, er det da verdt det? Og for hva? Å rekke frem til hytta 20 minutter tidligere? Nei, dette bør vi diskutere.

For hvem har sagt at vi må kjøre i 110 km/t?
Beate Aase Heidenreich Naturforvalter i COWI
Dette er store spørsmål det er viktig å diskutere. Likevel er det viktigste jeg vil formidle, viktigheten av hverdagsnaturen. Natur betyr mer for mennesker enn det vi kanskje tenker på i det daglige. Det kan være det faste stedet vi går tur med hunden eller vannet ved hytta som vi alltid drar til. Det kan være trærne vi har rundt oss, mens vi følger med på at bladene skifter farge med sesongen. Alt dette er det jeg kaller hverdagsnatur, og den betyr veldig mye for oss. Det er bare å se hvor mange bilder av natur folk deler i sosiale medier.
I dag kan barn vokse opp uten å noen gang høre lyden av sildrende vann, fordi alt vann er lagt i rør.

I dag bygges det nye boligområder uten et eneste tre. Det synes jeg er trist, vi trenger trærne for fuglene, insektene, til skygge og for å ta imot nedbør. Trærne har en stor egenverdi også. Vi kjøper gåsunger på butikken, selv om vi egentlig kan plukke den selv på skoleveien. I dag kan barn vokse opp uten å noen gang høre lyden av sildrende vann, fordi alt vann er lagt i rør. Dette skjer samtidig som vi av forskning vet at planter virker beroligende og at grønne farger har en positiv effekt på folk.

Så én ting er salamanderne og elvemuslingen, som vi selvsagt skal verne. Men like viktig synes jeg det er å verne om hverdagsnaturen, som er så utrolig viktig for oss i det daglige – selv om vi kanskje ikke merker det selv.