Bli med under bakken på et av Norges største infrastrukturprosjekter

Metro Nyhetsartikler

01.06.2018

1.4 kilometer med kjerneprøver. 10 ulike lokasjoner. Borehull på inntil 140 meter. Slik skal COWI sikre at et av Norges største t-baneprosjekter bygges på trygg grunn.

Laura Smids Arneson tar oss med til parkeringskjelleren hos COWI i Oslo, hvor 140 meter med kjerneprøver akkurat har ankommet. Som ingeniørgeolog skal hun selv jobbe med disse prøvene i lang tid fremover. Totalt skal nemlig hele 1.4 kilometer med prøver analyseres.

- Dette er en prosess som tar tid. Vi åpner hver boks, ser på litologien og geologien, og undersøker hver eneste sprekk for å se om det er en naturlig sprekk eller et mekanisk brudd, sier Smids Arneson.

I september i fjor vant COWI sammen med Multiconsult prosjekteringen av Fornebubanen – et av Norges største infrastrukturprosjekter på mer enn 20 år. Prosjektet innebærer utbygging av en ny t-banelinje som vil gå fra Majorstuen til sentrum av Fornebu i Oslo.

I prosjektet vil blant annet COWI analysere kjerneprøver, ha refraksjonsseismikk og feltbefaringer. De første prøvene ankom COWI i mars. Det er disse de nå er i gang med.

Laura Smids Arneson ser frem til å følge utviklingen i grunnforholdene på t-banelinjen.

- Det blir spennende å se hvordan steinene endrer seg fra Fornebu til Majorstua. Jeg håper på bra kjerneprøver, slik at de får bygget en god tunnel. Men alt er bare en ingeniørutfordring. Du finner ut av hva du har, og så bygger du rundt det, sier Smids Arneson.

COWIs analyser vil fortelle hvor det finnes sprekker og uregelmessigheter som kan føre til vannlekkasjer, som krever særlige sikringstiltak. Resultatet fra kjerneloggingen danner altså grunnlaget for sikringsnivå i selve tunellen.

Om Fornebubanen:

  • Banen blir totalt 8,2 km lang fra Fornebu senter til Majorstuen. Ca. 5,6 km av strekningen er i Oslo.
  • Det skal bygges seks nye stasjoner: I Oslo er det planlagt nye stasjoner på Vækerø og Skøyen.
  • I Bærum er det planlagt nye stasjoner på Koksaområdet, mellom Snarøyveien og Rolfsbukta, en stasjon ved Telenors hovedkontor, med utganger på begge sider av Snarøyveien og en stasjon med tilknytning mot Telenor Arena og adkomster fra begge sider av Oksenøyveien. I tillegg er det en stasjon ved Lysaker jernbanestasjon.
  • Reisetiden blir ca. 12 minutter fra Fornebu til Majorstuen.
  • Banen vil ligge i tunnel under bakken.

Ta kontakt

Knud Erik Christensen
Senior Market Director
Major Projects, Denmark

Tel: +45 56401073