Emilie Naphaug (i midten) var blant deltakerne som besøkte Fornebubanen da de åpent dørene for Jenter og teknologi.

Bransjen samlet for å få flere jenter til ingeniøryrket

19.02.2020

Onsdag 12. februar ble Jenter og teknologi 2020 arrangert. Fornebubanen var blant prosjektene som åpnet dørene for å gi neste generasjon innblikk i ingeniørverdenen.

Jenter og teknologi arrangeres hvert år for jenter i videregående skole og studenter. Målet er å inspirere jenter til å utforske mulighetene med studier innen teknologi og realfag.

Nytt av året er at flere en rekke store aktører og selskaper fra bygg- og anleggsbransjen gikk sammen om å arrangere ulike prosjektbesøk. Prosjektbesøkene gav jentene innsikt i hvordan det er å jobbe som ingeniør, arkitekt eller prosjektleder, og de fikk møte inspirerende rollemodeller.

Fikk teste VR og prosjektlederrollen

COWI, Multiconsult og Fornebubanen åpnet selv dørene til prosjektkontoret for Prosjekteringsgruppen Fornebubanen (PGF). Der viste de besøkende jentene hvordan teamet nå jobber med å designe ett av Nordens største infrastrukturprosjekter i moderne tid: Den nye t-banelinjen som vil gå fra Majorstuen til Fornebu.

Se video fra besøket her!

– Det jeg vil vise for Jenter og teknologi er at med en god faglig bakgrunn fra teknologi med realfag, så kan man egentlig nesten bli hva man vil, fortalte Line Johanne Pedersen, Prosjektleder for Fornebu.

Fikk møte forbilder

De besøkende fikk blant annet utforske Fornebubanen gjennom i Virtual Reality. De fikk også teste GIS-programvare, som ingeniørene bruker for å visualisere prosjektet i arbeidsprosessen.

Cecilie Irgens forklarer videregående elev Sunniva Skarpeteig hvordan man jobber i GIS-modellen. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

 

Cecilie Irgens, ansvarlig for digital samhandling på Fornebubanen, fremhever mangfoldet av muligheter i arbeidslivet hvis du velger en teknisk utdanning.

– Jeg jobber mye med verktøy og digital samhandling, og det er ganske kreativt. Du kan lære deg verktøy som gjør at du kan lage mange spennende løsninger. Jeg synes hele ingeniørfaget er veldig morsomt, om du går den ene eller den andre veien. Det kommer an på hvordan du er som person og hva du synes er spennende, sier Cecilie Irgens.

Selv om en realfaglig utdanning gir mange muligheter, er det ikke alle lærere på videregående som er like gode til å formidle hva ingeniører egentlig gjør. Det mintes Marion Jakobsen, Risk Management Advisor, da hun fortalte om sin karriere under prosjektbesøket.

Marion Jakobsen har selv erfart betydningen av gode lærere som evner å forklare samfunnsnytten bak de realfaglige utdanningene. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim


 Det var alt for ofte vi satt i mattetimen og lurte på hva vi skulle med dette. Men så fikk jeg en lærer som var flink til å vise i praksis hva matte eller fysikk kunne brukes til. Når vi da fikk noen til å vise oss at dette kan brukes til noe nyttig eller noe som har verdi, så innså jeg at det var ingeniører gjør. Man regner på praktiske ting eller ser ting i sammenheng, fortalte Marion Jakobsen.

Vanskelig å velge

Noen av deltakerne har allerede klare planer for utdanningen de skal ta når de er ferdig på videregående skole.

– Jeg har planer om å bli ingeniør. Så det er gøy å se litt hvordan det er på arbeidsplassene, fortalte Mariana Stark, som sammen med venninnen Samantha Fife utforsket GIS-modellen.

Mariana Stark (t.v), som går første år på videregående skole, har planer om å bli ingeniør. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

 

På den andre siden av rommet, testet Sunniva Skarpeteig VR-modellen. Hun brukte dagen til å lære mer om hvilke utdanningsmuligheter som finnes.

– Jeg har vurdert litt forskjellig, men har ikke bestemt meg for noen ting ennå. Så det er vel derfor jeg er her, sa Skarpeteig.


Om Jenter og teknologi

  • Tekniske fagarbeidere, ingeniører og realister er etterspurte, og dette er fagområder med svært lav kvinneandel.
  • For å sikre at bedriftene får den bredeste og beste kompetansen, jobber NHO, NITO og Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering for å få flere jenter til å søke teknologiutdanning gjennom initiativet Jenter og teknologi.
  • Jenter og teknologi 2020 ble arrangert på Chateu Neuf i Oslo i regi av OsloMet, UiO og NMBU.
  • Fra bygg- og anleggsbransjen deltok AFRY, COWI, Multiconsult, Advansia, Skanska, AF Gruppen, Omsorgsbygg, Gottlieb Paludan Architects, Kultur- og idrettsbygg og Implenia.

Ta kontakt

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057