Foto: Halvor Gudim/COWI

COWI og Naturhistorisk museum i Bergen vinner Norsk Lyspris 2020

12.11.2020

"Utsøkt utført" var blant ordene i juryens begrunnelse da prisen "Årets innendørsprosjekt" gikk til det nyrenoverte Naturhistorisk museum i Bergen.

Norsk Lyspris er den gjeveste hedersutmerkelse for lysdesign og belysningsprodukter i Norge. Hvert år deles Norsk Lyspris ut til prosjekter som har utmerket seg i bransjen. Årets utdeling ble streamet direkte onsdag ettermiddag den 11.november.

Det ble da klart at vinneren av prisen for Beste innendørsprosjekt er Naturhistorisk museum i Bergen. COWI har utført lysdesignet på prosjektet på oppdrag fra Universitetet i Bergen/Statsbygg.

I juryens begrunnelse står følgende:

"Belysningen i Universitetsmuseet i Bergen er utsøkt utført og skreddersydd til et svært komplekst og detaljert utstillingsprosjekt hvor belysningen til enhver tid bidrar til å fortelle historien om bygget og gjenstandene. Belysningskonseptet er utviklet individuelt til hvert enkelt rom. Bruken av lys og skygge gjør gjenstandene levende. Noen av lyseffektene er også synlig utenfra og gir fine skyggedannelser og blikkfang på utsiden. Måten belysningsprinsippet ble skapt assosieres med dagslys – der den almene belysningen er blålig og det direkte lyset mot objektene er varmere. Løsningen fremstår nyskapende, inspirerende og som et eksempel til etterfølgelse".

Det var en godt fornøyd lysdesigner, Martin Holmberg, som svarte på det klassiske sportkommentatorsørsmålet "hva føler du nå" via Teams under den direktesendte prisutdelingen.

– Jeg er meget lykkelig! Det er ikke hver dag man får jobbe med et prosjekt der selv statsministeren er engasjert i hvordan resultatet skal bli. Jeg har jobba med prosjektet i tre år. Det jeg er mest stolt av er å se når unger springer rundt på museet og du ser de har det gøy. Og generelt det å se på menneskene som opplever utstillingen. Men det er klart det har vært mye jobb. Det er mange dyr og objekter utstilt her. Vi har rettet rundt 2500 spotter mot dyrene her, sa Martin Holmberg.

Strengt vernet prosjekt

Den 1. november i 2014 ble et av bergensernes favorittmuseer stengt. Den tekniske standen til bygget var kraftig svekket. Museet skulle bli nytt. Men bare så nytt at ingen la merke til det nye.

Da et av Bergens mest omtalte renovasjonsprosjekter gikk i gang, var det med premiss om at det vernede bygget skulle bevares. Men ikke bare bygningskroppen skulle vernes. Også store deler av interiøret og utstillingsmontere, samt dyr, insekter og mineraler som stilles ut, skulle fremstå uberørt.

– Bygget skulle fremstå likt som den gangen det ble bygd. Nå er det nesten tilbakeført til originalstanden. Ting som har hopet seg opp gjennom årene, er ryddet vekk. Det har blitt et topp moderne museum forkledt som et gammelt museum. I tillegg er alle tekniske installasjoner skjult. Veldig godt skjult, forteller Martin Holmberg.

– Selv om jeg er hemningsløst inhabil må jeg si vi er storfornøyd med sluttresultatet.

Les mer om arbeidet med lysdesignet i denne reportasjen.

Ta kontakt

Martin Holmberg
Lysdesigner
Buildings, Norway

Tel: +47 480 62 623