Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Dette geofagmiljøet sikrer landet når andre sover

10.09.2019

De drar på jobb når andre sover, for å ta grunnprøvene som sikrer at fremtidens bygg- og infrastrukturprosjekter bygges på trygg grunn.

Klokken er 21.00. Det er starten på arbeidsdagen for deler av COWIs ekspertteam innenfor geofag. Det er da COWIs borformenn, med hver sin rigg, drar ut i felt for å ta prøvene som kartlegger hvordan de lokale grunnforholdene er.

Først skal en gravemaskin rydde klart et togstasjonsområde slik at boreriggen kommer til. Så tar en geokjemiker miljøprøver, før borformannen gjør det klart for grunnundersøkelser. I 05.00-tiden, når jernbanen snart begynner å gå, er riggene pakket sammen og arbeidet klart.

Når ny infrastruktur skal bygges, må strekningenes grunnforhold undersøkes nøye. Det innebærer også at riggene og geoekspertene må fysisk ut på jernbaneskinnene. Hvis det blir gjort på dagtid, vil det gi transportforsinkelser og -forstyrrelser som vil påvirke reisetid og avganger. Derfor gjøres mye av arbeidet til geoteamet når andre sover.

Totalt seks borerigger og 16 dedikerte kollegaer utgjør COWIs fagmiljø for grunnundersøkelser. De utfører oppdrag i alle størrelser og i hele Norge – fra undersøkelser for ny enebolig i Kristiansand til undersøkelser for ny E6, Kvål - Melhus og Intercity strekning fra Sandbukta til Sarpsborg.

Feltavdelingen for grunnundersøkelser jobber også tett sammen med hele COWI geomiljø. Når feltavdelingene har hentet ut prøvene, er det geoteknikerne som overtar arbeidet. Se hvordan de jobber i denne videoen. Geotemaet i Norge består av over 30 ansatte og kan også dra på kompetanse fra kolleger over hele verden.

 

Vi søker alltid etter flere dyktige medarbeidere innenfor geofaget. Se ledige stillinger her, eller ta kontakt.

 

Se film fra feltarbeid her

SE FLERE BILDER FRA NATTARBEID MED GRUNNUNDERSØKELSER

Ta kontakt

Erik Sundet
Vice president
Bridges and Geotechnical diciplines, Norway

Tel: +47 41564897