Signe Marit Lakså Dahl, ingenørd og digital spydspiss i COWI. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Disse ingenørdene endrer måten vi jobber på i prosjekter

05.02.2021

Måten vi jobber på i prosjekter har endret seg fundamentalt de siste årene. Nå jobber vi i skyen, bruker metodikker med trebokstavsnavn og bryter ned hierarkier mellom oppdragsgiver og prosjekterende. Bak mange av endringene står ingenørdene.

– Jeg skrev masteroppgave om BIM for ti år siden, og da jeg kom inn på byggeplass etterpå og snakket om BIM skjønte ikke folk hva det var.

Det sier Signe Marit Dahl Lakså, digital spydspiss og ingenørd i COWI. Hun er det man gjerne kaller en "first mover". Hun fordypet seg i såkalte bygningsinformasjonsmodeller før mange av de store rådgiverfirmaene helt visste hvordan de skulle ta de i bruk.

LES OGSÅ: SE LEDIGE INGENØRD-STILLINGER I COWI

I dag, ti år senere, er situasjonen annerledes.

– I dag kan de som skal jobbe på byggeplass få seg et par VR-briller og se hva som skal skje. Du kan være i et rom mange år før det blir bygget. Det synes jeg er veldig kult.

De nye trebokstavforkortelsene

I dag har kompetansen Signe besitter blitt avgjørende for både rådgiverne, oppdragsgiverne og entreprenørene.

LES OGSÅ: ER DU COWIs NYE BIMNØRD?

– BIM er verktøyet man bruker for å prosjektere og ha et felles grunnlag for å diskutere problemer. I stedet for å prate rundt en tegning hvor man må tolke objekter, er det mye lettere å se det i en modell. Det blir lettere å jobbe på tvers av disipliner, du kan få med deg alt av underlag på en ipad og dra ut på byggeplassen i stedet for å gå i arkivskap og se etter tegninger. Det er nå de tre-fire siste årene byggebransjen endelig har begynt å skjønne at dette er veien å gå. Vi er en litt treg bransje.

Nerdenes hevn: Gjennom COWIs kampanje "Ingenørd" skal nerdene få den hederen de fortjener. Ikke bare redder nerdene verden, men de driver også prosjektene fremover. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

LES OGSÅ: BLI BEDRE KJENT MED MODELLNØRDEN SIGNE

Men BIM er ikke verdt noen ting hvis man ikke bruker det rett. Her kommer den andre trebokstavsforkortelsene inn: Virtual design and construction (VDC).

– Jeg jobber også mye med VDC. Det handler om å få folk til å jobbe smartere sammen. Vi jobber mot et felles mål og vi jobber mot et kundemål. Da kan vi se på prosesser og samhandlinger mellom mennesker i prosjekter og hvordan man kan forbedre dem. Det hjelper ikke å ha fancy BIM-modeller hvis ingen bruker de rett.

Teknologien bringer folk nærmere hverandre

Og når alt kommer til alt handler dette om kunden, sier Signe. For målet bak alt hun som ingenørd gjør er å kunne nå kundens mål.

LES OGSÅ: COWI PÅ STORJAKT ETTER NYE INGENØRDER

– VDC er da et rammeverk for å få en bedre prosess for å nå målene. Det som skiller byggebransjen fra andre bransjer er at alle prosjekter har en ny gruppe med nye folk hver eneste gang. Her kan VDC hjelpe for å ha et godt rammeverk for folk som ikke kjenner hverandre, slik at vi sammen kommer trygt i havn.

Obsessed av samhandling

Hun får støtte fra kundenørd og avdelingssjef for Bane i COWI, Nils-Roe Fjørtoft. Han peker på at relasjonene mellom rådgiver og kunde har endret seg betraktelig.

LES OGSÅ: BLI BEDRE KJENT MED KUNDENØRDEN NILS-ROE

Nils-Roe Fjørtoft er kundenørd og obsessed av samhandling. Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

– I et prosjekt jeg jobber på nå, er både kunden og vi er obsessed av samhandling. Vi er nesten litt sykelig opptatt av det. Kunden og jeg ringer hverandre og snakker om hvordan vi kan løse utfordringer. Vi dytter på alle folka våre for å bevege prosjektet i den retningen vi avtaler. Her jobber jeg ikke for en kunde, men sammen med kunden, for å oppnå felles mål. Gjennom å jobbe på denne måten, har vi i løpet av prosjektet bygd tillitt og prosjektet har vokst, samtidig som vi har spart kunden for kalendertid og kroner.

LES OGSÅ: ER DU COWI NESTE PROSJEKTNØRD PÅ VESTLANDET?

Han tror dette er retningen de fleste prosjekter vil gå i tiden fremover.

– Transparens gir trygghet for begge parter og ved å jobbe på lag reduserer man risiko. Det gir meg virkelig et kick når jeg ser at organisasjonene våre samhandler så mye.

Jakter på ingenørder – skal ansette 70 nye

COWI har mange ingenørder fra før. Nå ønsker de å bli enda flere. I løpet av februar slippes 70 nye ingenørder-stillinger, fra klimanørder og BIM-nørder til geonørder og RAMS-nørder.

Ikke bare er ingenørdene avgjørende for å utvikle bransjen vår. Administrerende direktør i COWI, Marius Weydahl Berg, tror også de vil være avgjørende for å drive det grønne skiftet fremover.

Weydahl Berg har selv stått frem som science fiction-nørd.

 

‒ I årene fremover skal byggenæringen løse store samfunnsoppgaver. Vi skal realisere elektrifiseringen av samfunnet og overgangen til fornybare og effektive energiløsninger. Vi skal bidra til å stoppe de negative klimaendringene, og samtidig utvikle klimatilpassede løsninger for morgendagens vær. Det krever spesialkompetanse – og en rekke ingenørder, sier Weydahl Berg.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen under? Da kan det hende vi har en stilling ledig til deg.

Ingenørd m1 [inʃənøːɖ] En hedersbetegnelse for personer med dyptgående kunnskap om spesifikke tema, som (ofte) deler denne med kolleger. Er ofte ingeniør av utdanning, men ikke alltid.