Styret i bedriftsidrettslaget i Oslo tror aktivitetstilbudet etter endt arbeidsdag er viktig for trivselen på jobb.

Dyrker vennskap etter jobb

21.02.2020

Bedriftsidrettslaget i COWI arrangerer alt fra ølbryggingsmesterskap og improteater til utenlandsturer og kitekurs. Leder for Oslo-laget, Jens Christian Rognlien, er selv noe ambivalent til sirkeltreningen.

Kan du fortelle litt om bedriftsidrettslaget i COWI?

– Vi kaller det bedriftsidrettslaget, men jeg pleier å sette idrett i parentes. Vi står for veldig mye mer enn kun sportslige aktiviteter. Det viktigste for oss er å tilby et bredt spekter av aktiviteter, slik at alle kan finne noe de liker. Jeg tror det er en viktig faktor for og trives på jobben – at du har det brede tilbudet. Hvis du har hyggelige kolleger som du trives med og kjenner de utover i en rent faglig kontekst, vil du ha det bedre også på jobb. Du får et ekstra nivå på jobben.

Må man like sport for å være med?

– Nei. Vi har mange ukentlige treningstilbud, men hvis vi ser på ting som arrangeres utover det, er det mye ikke-sportslige ting som går mer på det sosiale. Vi har som mål å ha så stor bredde at vi har noe for alle. 

Kan du fortelle litt om oppgavene dine i bedriftsidrettslaget?

– Det er noe organisatorisk med møteledelse og fordeling av oppgaver, samtidig som det er kort vei til å påvirke aktivitetstilbudet når man sitter i styret. Jeg er med på å arrangere turer og treninger, og sørge for at midlene vi har til rådighet brukes best mulig. I tillegg deltar jeg selvsagt på flere av aktivitetene vi arrangerer selv.

Kan du si litt om hvordan du synes det er å jobbe i COWI faglig og sosialt?

– Som trafikkingeniør jobber jeg ofte med prosjekter av litt mindre skala, så jeg får vært innom mye forskjellig. Utfordringen er ofte tidsrammene på prosjektet, så prioritering er viktig. På det sosiale planet synes jeg at vi er flinke – både i bedriftsidrettslaget, på avdelingene og i seksjonene – til å ha sosiale happenings både på og utenfor kontoret. For meg har det sosiale aspektet vært veldig viktig – mer enn å bare motta lønn.

Når man snakker med folk som jobber i COWI er det vennlige arbeidsmiljøet noe av det de trekker først frem. Hvor mye av dette kan dere ta æren for?

– Jeg tenker at vi kan ta litt av æren for det, men det er medarbeidernes fortjeneste. De er ivrige på å møte opp på det vi arrangerer, og gir gode tilbakemeldinger slik at vi kan justere tilbudet vårt. Det er i stor grad den enkelte ansatte og avdelinger som bidrar til det gode miljøet. Det vi likevel kan si at vi gjør, er at vi binder organisasjonen sammen på tvers av fag, etasjer og alder. Vi har Ung i COWI, og andre nettverk, som gjør en stor innsats.

Hvem er med på aktivitetene?

– Sammensetningen er bred og aldersspennet stort. På idrettsaktivitetene våre møter jeg alt fra folk som har jobbet hos oss i to dager til COWI-nestorer i 60-årene. Vi ser at aktiviteter som for eksempel pilates, sirkeltrening, RIF-stafett og humorshow på Latter er like populært blant 20-åringene som de godt voksne. Det viktigste er at alle skal føle seg velkommen – det er ingen begrensinger i alder, aktivitetsnivå eller fysisk form.

Hva motiverer deg til å lede bedriftsidrettslaget?

– Jeg har alltid vært glad i å engasjere meg og arrangere ting for fellesskapet. Kort tid etter at jeg begynte i COWI, merket jeg at jeg hadde mange tanker om hvordan jeg ville ha gjort ting, så da var det greit å hoppe inn i rollen og ta i et tak. Det er utfordrende å prøve seg mer i lederrollen, men jeg får en stor glede av å se hvor fornøyde kollegene mine blir av et godt opplegg og at man legger ned innsats for å ha det bra på jobb. I tillegg har jeg et veldig godt team i styret samt engasjerte folk som drifter de ulike undergruppene, som gjør en fabelaktig innsats.

Det virker som mye jobb?

– I perioder, ja. Men igjen, det er gøy å jobbe med. Det er et deilig avbrekk innimellom, at det ikke bare er fag det jobbes med. Det er flere ganger at kolleger kommer bort til oss uoppfordret og takker for innsatsen vi legger ned, og det er en stor motivasjon. Jeg opplever at folk setter veldig pris på at noen tar det ansvaret.

Kan du fortelle litt om de årlige turene dere holder?

– Vi har en årlig helgetur, som regel til utlandet, hvor vi samler rundt 100 ansatte og får en helg med sosialt samvær og opplevelser. Der legger man igjen fagene på kontoret og har det gøy og hyggelig. I tillegg prøver vi å ha en mindre innenlandstur på våren og høsten. I fjor høst syklet vi Rallarvegen, og tidligere har vi hatt aktivitetshelg i Trysil med stisykling og klatrepark. Disse turene er litt mer intime enn utenlandsturen, hvor man er et veldig stort reisefølge.

Hva er ditt beste bedriftsidrettsminne?

– Jeg tror det må være de to siste innenlandsturene da vi syklet Rallarvegen og da vi var på Haugastøl på kite-kurs. Begge gangene var vi en herlig gjeng som hadde det gøy fra morgen til langt på natt. Det er noe med å reise bort på helgetur og gjøre noe sammen og oppleve nye ting. 

Hva er ditt verste bedriftsidrettsminne?

– Få dårlige minner, om noen. Det må kanskje være de fysiske anstrengelsene på en god sirkeltreningsøkt. Konkurranseinstinktet kicker inn og vi pusher hverandre. Det gjør skikkelig vondt, men funker. Kanskje sommerkroppen endelig kan bli en realitet i 2020?

Ta kontakt

Jens Christian Rognlien
Sivilingeniør
Spatial planning and Landscape architecture, Norway

Tel: +47 93486497

Om bedriftsidrettslagene i COWI

  • COWI har flere ulike bedriftsidrettslag ved de ulike kontorstedene.
  • Aktivitetene ved de ulike kontorene varierer.
  • Noen av de faste aktivitetene ved Oslo-kontoret er: Pilates, Yoga, sirkeltrening, fotball, innebandy, svømming, klatring, jobbstrekk.