Er dette ingeniørkunstens ultimate pepperkakeverk?

19.12.2018

"Det er ikke strengt nødvendig å være ingeniør, men det hjelper", sier pepperkakekreatør og COWI-ingeniør Rune Johannesen om pepperkakemodellen av Heddal stavkirke.

120 timer ble loggført da COWIs egne pepperkakekreatør og ingeniør Rune Johannesen lagde en 1:25 pepperkakemodell av Heddal Stavkirke. Nå går videoen sin seiersgang på sosiale medier.

– Jeg har vel blitt kjent for å gjøre litt ekstraordinære ting i pepperkake rett og slett. Det hjelper å være maskiningeniør, teknisk tegner og å ha tilgang på 3D-printer. Det er noe av det som gjør dette mulig i det hele tatt, sier Johannesen.

Falt for stavkirker

Originalen er landets største stavkirke, og er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet. Den ligger i Notodden i Telemark. Dit har også Rune selv tatt turen for å inspisere detaljer ved kirka som ikke var mulig å oppdrive på foto eller i tegninger.

De siste to årene har Rune valgt stavkirker som modell for pepperkakehusene sine. Årsaken ligger i den utfordrende formen.

– Mange bygg kan bygges i pepperkake, men på stavkirker har du kombinasjonen av artige mønstre, former og mange små vinkler, som gjør dem veldig artig å jobbe med. I tillegg gir de meg mulighet til å utfordre meg selv litt under byggingen, særlig med alle vinklene.

Dyrker minimalismen

I forhold til tidligere år har Rune denne gangen lagt til litt flere detaljer, særlig på nedre del av kirka.

– Ved inngangsdørene kan se et ganske symmetrisk mønster. Det blir riktignok ikke like pent som i virkeligheten, men det er gjenkjennelig. Jeg har også prøvd å få frem de forskjellige stokkene i bunnen av kirka, søylebruken i svalgangen og utskjæringer og pynt rundt dør- og vinduskarmer etter beste evne, sier Johannesen.

Det er likevel ikke pynt som kjennetegner verkene hans. Og det er et bevisst valg.

– Hvis man trenger masse pynt og melis for å gjøre et pepperkakehus flott nok, så har man ikke gjort en god nok jobb i utgangspunktet.

3D-printet pepperkakeformene selv

Pepperkakeformene tegnet han selv og 3D-printet hos arbeidsgiveren COWI, som er et av Norges ledende rådgivende ingeniører.

– Det er mye på denne kirka som ikke hadde vært mulig å lage uten disse formene og malene. Det hadde rett og slett tatt for mye tid. Da risikerer man at pepperkakedeigen tørker ut før den er klar til steking, og at deigen blir uhåndterlig å jobbe med.

De 3D-printerede formene har også vært til stor hjelp på de buede formene på kirka.

– Her måtte jeg sette sammen pepperkakeformer av flere deler, ettersom hele formen ikke fikk plass i 3D-printeren. Videre er de festet sammen med en egenkomponert festemekanisme, forteller Rune. 

Hjelper å være ingeniør

Det ligger et ikke ubetydelig antall timer med planlegging bak verket. Selve byggingen anslås til rundt 60 timer. Det samme timeantallet er brukt på research, 3D-printing og planlegging.

– Som ingeniør er planlegginga alltid viktig, og det er det gjelder her og. Man må ikke tenke kunst egentlig, man må tenke byggverk. Du må være helt presis på vinkler og mål, og du må følge klare regler for hvilke marginer du skal ha hvor.

– Det er ikke strengt nødvendig å være ingeniør, men det hjelper, sier Rune.

Ikke førstegangskunst

Det er ikke første gang Runes pepperkakekunst tar internett med storm. I 2016 ble pepperkakeverket sett av 52.000 på Facebook. Den gangen lagde han en 1:50-modell av Dolvik tankanlegg, som forsyner Flesland med jetfuel. 140 timer ble loggført til arbeidet og 4 liter mel gikk med. I tillegg kunne han benytte de originale byggetegningene, ettersom anlegget opprinnelig var prosjektert av COWI 

– Jeg tror det skal være så korrekt som man kan greie å få det til i pepperkakeform, sa Rune den gang.

 

SE VIDEO AV HEDDAL STAVKIRKE I PEPPERKAKE HER

Ta kontakt

Rune Johannesen
Prosjektingeniør
Industry and Process, Norway

Tel: +47 996 17 242