Foto: Øyna

Godt inneklima på unikt underjordisk landskapshotell

26.06.2020

På Kulturlandskapshotellet Øyna på Inderøy kan du bo i rom som svever over bakken, med panoramautsikt over det gamle kulturlandskapet. COWI har arbeidet for at inneklimaet er like friskt og luftig som utsikten på hotellet.

På Inderøy kommune i Trøndelag ligger den Den Gyldne Omvei – en veistrekning som beveger seg gjennom vakkert kulturlandskap med mat, kunst- og kulturopplevelser i fokus. Nå har turistattraksjonen fått et nytt stoppested: Kulturlandskapshotellet Øyna.

– Det eneste som synes av hotellet fra utsiden er vinduene. Resten av hotellet ligger under bakken. Det er ganske spektakulært, forteller Karle Melhus, senior VVS-ingeniør i COWI.

Den splitter nye kulturlandskapshotellet har røtter tilbake til 2006. Det første bygget på tomta var et langhus i vikingstil. Senere kom både restaurant, administrasjonsbygg og konferanserom til.

Til sist, 12.juni i år, åpnet også hotellet Øyna. Innfelt i terrenget og dekket av gressmatter, ligger det siste tilskuddet til den trønderske turistattraksjonen "Den Gyldne Omvei".

– Det har vært et veldig morsomt prosjekt å jobbe med, med spesialtilpassede løsninger, forteller Melhus.

Han har arbeidet med ventilasjon og klimatisering på det unike prosjektet. Og med en bygningskropp som delvis henger fritt i luften og delvis er plassert under bakken, kreves litt uvanlige løsninger.

– Det faglig mest spennende har vært å få plass til alt som skal inn på et bygg som har en svært unik utforming.

Bygget består i hovedsak av en 120 meter lang og smal buet betongkorridor, 18 hotellrom, lager, vaskerom og et teknisk rom med integrert luftinntak.

– Vi måtte finne en klima- og ventilasjonsløsning som det var plass til og som ikke skjemmet det flotte bygget.

Det ble da bygget et luftinntakstårn i betong og inntakskammer som ligger inne i terrenget.

– Dette jevner ut temperaturen på inntakslufta. Både fellesarealer og hotellrommene får luft fra dette inntaket. Hotellrommene har ikke kjøling ut over dette.

Rå betong møter limtre i det unike trønderske hotellet.

 

I tillegg har hvert rom et eget boligaggregat med inntak fra felleskanal i korridor og separat avkast.

– Det sparer plass i korridoren, og vi unngår vanskelig tilgjengelige spjeld med skjemmende luker i arkitekturen på rommene. En annen fordel er at systemet enkelt kan styres lokalt. Denne løsningen gir høy fleksibilitet og god økonomi selv om ikke alle rommene er utleid året rundt.

En annen utfordring er å sikre at bygget ikke blir fuktig.

– I et bygg som dette må inneklimaet være problemfritt. Store deler av bygget ligger under bakken, men det skal ikke oppleves som en fuktig jordkjeller. Vegger, tak og gulv er bygd i betong og heltre, som er med på å balansere ut fuktsvingninger.

For å sikre konstant temperatur i korridor og øvrige rom ble et ventilasjonsaggregat med reversibel varmepumpe installert. Fellesarealene har ingen annen oppvarming.

– Her er det tilluft og avtrekkspunkter både over og under trefiberhimlingen. I tillegg bruker vi naturens egen klimatisering, nettopp ved at bygget ligger under bakken og gir naturlig utflating av temperatur uavhengig av lufttemperatur. Det besparer også klima ved at vi reduserer bruken av kunstig kjøling.

Les mer om prosjektet på Øyna sine nettsider.

Ta kontakt

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057