Om COWI Nyhetsartikler

Kristoffer Tungland fra COWI er Årets Unge Rådgiver

23.10.2018

Hans bidrag til digitaliseringen av byggenæringen løfter BIM-faget og er med på å utvikle bransjens kompetanse, heter det i juryens begrunnelse. I dag fikk COWI-ingeniøren den prestisjetunge tittelen Årets Unge Rådgiver.

Prisen ble delt ut på RIFs høstmøte i dag, tirsdag 23. oktober. Den deles årlig ut til en rådgiver under 35 år som utmerker seg med fremragende arbeid, som er et faglig fyrtårn innenfor sitt felt og som promoterer faget eksternt. I år mottok juryen totalt 19 kandidater, hvor de tre sterkeste kandidatene gikk til finalen. Vinneren ble Kristoffer Tungland (34) som er elkraftingeniør og BIM-koordinator i COWI.

Viser gevinstene ved digitalisering

Juryens vurdering av Kristoffer Tungland er at han gir inntrykk av å være en drivende kraft innen BIM. I sin vurdering trekker juryen frem at Kristoffer fremstår som en rådgiver som løfter BIM-faget og er aktiv i videreformidling av sin kunnskap. Han har vært med i standardiseringsprosesser og jobbet mye med utvikling av verktøy og prosesser, bl.a. for Standard Norge og Statsbygg. Arbeidet Kristoffer gjør innen BIM-feltet er med på å utvikle bransjens kompetanse, samt å hente ut gevinstene man lenge har snakket om ved bruk av BIM.

Tungland roses av administrerende direktør i COWI, Marius Weydahl Berg, som sier at rådgiverbransjen er avhengig av digitale spydspisser som ham, som klarer å bevise at man ikke snakker om "digitalisering for digitaliseringens skyld".

– Derimot viser Kristoffers arbeid at standardisering og spissing av digitale verktøy gir faktiske gevinster i prosjekter, både tidsmessig og monetært. Byggebransjen er fortsatt blant de minst industrialiserte og digitaliserte bransjene. Nettopp derfor er Kristoffers bidrag særlig etterlengtet, sier Weydahl Berg.

Høster internasjonal anerkjennelse

Birgit Farstad Larsen, divisjonsdirektør for Bygninger i COWI, forteller at profiler som Kristoffer er avgjørende for å lykkes med digitalisering av bransjen og utvikling av verktøy som løfter byggeprosessen.

– Dette er fantastisk flott både for Kristoffer og COWI. Nivået på kandidatene er veldig høyt. Vi gleder oss stort over denne anerkjennelsen. Kristoffer er en svært fremoverlent og dyktig ingeniør som løfter prosjektene til selv de mest ambisiøse byggherrene. Han observerer utviklingsmuligheter i prosjektene, og standardiserer verktøy og arbeidsmetodikk for effektivisering av prosjektprosesser. Et av resultatene av hans arbeid er nå at vi får nasjonal og internasjonal anerkjennelse innenfor industrialisert prosjektering og bygging, sier Birgit Farstad Larsen.

Tungland startet som elkraftingeniør i COWI i 2010, men har de siste to årene utelukkende jobbet med utvikling av BIM-faget i COWI. Det har han gjort nasjonalt gjennom blant annet standardisering og utvikling av viktige programvarer, og internasjonalt i rollen som foredragsholder om norske BIM-prosjekter.

I dag jobber han som BIM-spesialist i COWI med særlig vekt på utvikling av verktøy og prosesser. Den siste tiden har han utviklet en BIM-metode for industrialisering av byggeprosjekter ved nye Stavanger Universitetssykehus – et prosjekt som også høster internasjonal anerkjennelse for digitaliseringsarbeidet sitt.

Kåringen av Årets Unge Rådgiver – den dyktigste unge rådgiveren i bransjen – gjøres av Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Kandidatene nomineres av selskapet de jobber i, som finnes blant de 11.000 rådgivende ingeniørene i RIFs medlemsbedrifter. I år er 17. gang Årets Unge Rådgiver kåres.

Ta kontakt

Kristoffer Tungland
BIM-manager og ingeniør
Buildings South West, Norway

Tel: +47 900 49 175