Hjem / Skip Navigation LinksNyheter og media / Nyheter / Virtual Reality kan gi sikrere, billigere og bedre veier

Virtual Reality kan gi sikrere, billigere og bedre veier

Foto: COWI

​Det var blant konklusjonene som ble løftet frem da COWI, NCC og Statens Vegvesen denne uken delte erfaringer med bruken av virtuell virkelighet (VR) fra tre ulike bygg- og anleggsprosjekter for talentnettverket Nova.

​Både entreprenør, byggherre og rådgivende ingeniører delte denne uken sine erfaringer med bruk av VR på Nova Session – en møtearena for unge topptalenter og tankeledende selskaper. Det er det fjerde Nova-arrangementet som COWI, Statens Vegvesen og NCC arrangerer sammen innen infrastruktursegmentet.

– Kan øke trafikksikkerheten

De unge talentene fikk ta del i erfaringer og fordeler ved bruken av VR i NCCs Dome of Visions i Århus i Danmark, Statens vegvesens nye forbindelse mellom Nøtterøy og fastlandet i Vestfold og COWI/NCCs Flyplasskrysset mellom Gardermoen og Biri. Deretter ble det ytterligere diskutert muligheter som denne teknologien kan gi bransjen.
Nova_sessions_03.04.2017.jpg
Erling Søyland, BIM-koordinator på veg i COWI, forteller at bruk av VR forenkler kommunikasjonen med ikke-teknisk personal, som politikere og naboer, men at det også er svært nyttig for rådgiverne.
 
– Det er svært nyttig i medvirkningsprosesser, men det er også et veldig godt redskap for oss som jobber i prosjekt – vi ser mange flere detaljer, og kan teste ut løsninger for de ulike byggefasene. Det kan bidra til å øke trafikksikkerheten og gi mer effektiv trafikkavvikling. Mer effektive arbeidsverktøy og prosesser kan også være kostnadsbesparende, forteller Søyland.
 

VR i prosjektplanlegging og gjennomføring​

Problemstillingene de unge Novaene jobbet med under kveldens workshop dreide seg om gevinsten ved bruk av VR/AR gjennom prosjektets ulike faser, og hvordan få med hele organisasjonen på denne teknologiske utviklingen.

Nova_sessions_03.04.2017_2.jpg 
– Et viktig element for oss er at VR vil kunne bidra til forankring hos lokalbefolkningen, slik at de kan være med på prosjektet helt fra starten. I tillegg fører verktøyet til håndfaste verdier på bunnlinjen, sier Sissel Innhaug Dahl, sjefsingeniør i Statens vegvesen Sør.
 
Blant deltakerne på VR-kvelden var Asta Samuelsen, som var på sitt første Nova-arrangement. Selv har hun en master fra BI som siviløkonom, men ser likevel stort potensial i teknologien.
Nova_sessions_03.04.2017_3.jpg
 
– Jeg jobber mye med robotics og digital supply chain, og det er absolutt relevant i videre utvikling av dette. I kveld så vi veldig gode eksempler på hvordan teknologien kan brukes i prosjekter. Mange tenker at VR er langt frem i tid, men det er jo nå. Utfordringen blir å få det ut til en bredde av brukere – dette er ofte prosesser som kan ta tid. Jeg ser at VR kan bidra til å gi et felles språk i prosjekter der folk jobber i ulike fag, eller i ulike faser av prosjektet, sier Samuelsen.
 

Konstruktive tilbakemeldinger ga mersmak

NCC ser muligheter i nettverksarenaer som Nova Sessions. 
 
– Vi opplever Nova’ene som en ressurs når vi sammen idémyldrer og tenker fremtidsrettede tanker for vår bransje. Dette er en spennende nettverksarena og et viktig ledd i NCCs samfunnsengasjement om å bidra til fornying av bransjen og tilby de beste bærekraftige løsningene, sier Terje Andersen, leder VDC i NCC.
Nova_sessions_03.04.2017_5.jpg
 
Også Statens vegvesen mener arrangementet var en suksess og var særlig imponert over de unge hodene som bidro med konstruktive tilbakemeldinger, og ser frem til neste Nova-event.
 
– Jeg synes det er gøy at de deler hodene sine med oss og gir oss inspirasjon i bruken av disse verktøyene. Kreativiteten disse unge Novaene viser er spennende for oss som byggherre. Vi synes det er fantastisk å møte unge lovende som tenker litt nytt og annerledes, og som kan bidra til gode løsninger for oss i Statens vegvesen. I løpet av kvelden dukket det opp tanker som vi tar med oss videre i våre prosjekter, avslutter Sissel Innhaug Dahl.​​Nova_sessions_03.04.2017_1.jpg

SIST OPPDATERT: 10.04.2017