Teamet bak SUS2023 har gjort noe ingen andre har gjort før dem – de knakk koden og løste byggebransjens industrialiseringsgåte. Her er en liten del av et stort team avbildet, f.v. Torgeir Midthun Fadnes (COWI), Johannes Eggen (Nordic), Bridget White (Nordic) og Kristoffer Tungland (COWI). Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim

Norsk sykehus er verdens beste digitale byggeprosjekt

13.11.2018

I arbeidet med Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) har COWI og Nordic's prosjekteringsgruppe knekt koden en hel byggenæring har jaktet på. I kveld ble prosjektet kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

En liten delegasjon av teammedlemmer fra COWI og Nordic – office of Architecture fikk tirsdag 13. november overlevert den gledelige nyheten: prosjektet deres er verdens beste digitale byggeprosjekt. Stavanger Universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter. 

Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som kårer verdens beste digitale byggeprosjekt på verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen. Den årlige konferansen samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager for å lære av de beste internasjonale prosjektene.

 – Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering. I dag er jeg utrolig stolt av alle på teamet og den fantastiske laginnsatsen som ligger bak. All honnør til alle som har hatt en finger med i spillet bak prosjektets suksess. En stor takk bør også rettes til oppdragsgiver i prosjektet. De har virkelig vist hva som kan oppnås når de gir ingeniører og arkitekter rom til å innovere, sier Marius Weydahl Berg.

Skyhøye digitale ambisjoner

En digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen – dette er bare noen av de digitale innovasjonene som får en global byggebransje til å rette blikket mot det norske sykehuset. 

Prosjektet har også lyktes med å utvikle et innovativt konsept som muliggjør industrialisert arbeidsmetodikk – også inne i selve BIM-modellen. Teamet har bokstavelig talt knekt koden som lar dem jobbe med moduler og placeholdere der man tidligere måtte detaljere hvert rom hver for seg. Det gir økt effektivitet, bedre kostnadskontroll og reduserer risikoen for feilprosjektering. 

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at prosjektet har skyhøye ambisjoner innenfor digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, sier Johanson. 

SØKTE RÅD HOS OLJENÆRINGEN OG LOKALT LEVERANDØRMARKED

Industrialisering har vært et av byggenæringens største uløste problemer. Og det er nettopp industrialiseringskoden prosjektteamet bak SUS2023 har klart å knekke.

Johannes Eggen, prosjektleder for arkitektteamet og seniorpartner i Nordic – Office of Architecture, tror ikke det er tilfeldig at det var nettopp her de løste det.

– Nedgangstiden i oljeindustrien åpnet en mulighet. Skal man bygge under krevende forhold offshore, må man bruke prefabrikkerte og modulbaserte løsninger. Alt må være pakket riktig og sendt til rett sted til rett tid. Vi mente det var mulig å benytte denne metodikken også på landbaserte prosjekter. Lokal industri responderte positivt og raskt da vi inviterte dem. Denne umiddelbare tilpasningsevnen tror jeg er helt unik for Stavanger-regionen, forteller Eggen.

Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI har sammen med underleverandørene Aart Architects, Aas Jakobsen og SLA jobbet tett med det anerkjente London-baserte selskapet Bryden Wood. Men til tross for at leverandørbransjen har mye erfaring med prefabrikkert og industrialisert bygging, så oppdaget prosjektgruppen tidlig at byggenæringen manglet de digitale verktøyene de trengte for å prosjektere industrialisert.

KNAKK KODEN PÅ NATTOGET

Den amerikanske IT-giganten Autodesk er verdens største programvareleverandør for byggenæringen. Deres fremste eksperter og utviklere ble sendt til Norge for å finne løsningen. De dro hjem til USA med mange ideer, men ingen svar.

– Vi forsto raskt at dette ville ta tid. Det kunne vi ikke vente på. Teamet hadde konseptet klart, men ikke verktøyet til å gjøre det, forteller elektroingeniør Kristoffer Tungland i COWI. 

Han fikk en sentral rolle i arbeidsgruppen som skulle løse utfordringen. Sammen med ingeniørkollega Torgeir Midthun Fadnes pendlet de med nattoget mellom prosjektmøter i Oslo og Bergen der de begge bodde.

– Turene på nattoget ble produktive utviklingsturer. De lange reisene med dårlig dekning ble et frirom for å uforstyrret diskutere ideer og å teste ulik koding. Plutselig hadde Kristoffer bokstavelig talt knekt koden som muliggjorde den nye måten å jobbe på. Det var et gjennombrudd, noe ingen andre i verden hadde klart før, forteller Fadnes.

STORE GEVINSTER OG FÆRRE FEIL

Digitalisering og industrialisering av byggebransjen vil føre til store gevinster. Ved å produsere moduler under kontrollerte forhold reduseres antall feil i prosjektene, man får en mer tidseffektiv prosess og man øker kvaliteten betraktelig. Med andre ord gir metodikken økonomiske gevinster så vel som potensiale for en bedre opplevelse for sluttbrukerne av byggene, forteller Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i SUS2023. 

– Vi har som visjon å kunne bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man bare kan løfte inn og koble sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, sier Johanson.

Ta kontakt

May Kristin Haugen
Head of Communication
Communication NO, Norway

Tel: +47 97745057

Om prosjektet

  • Kostnadsramme: ca. NOK 8,4 mrd
  • ca. 105.000 m² (på Ullandhaug)
  • Byggestart våren 2019 
  • Innflytting i 2023 
  • Alle somatiske sengepasienter og akuttpasienter samt nødvendige støttefunksjoner flyttes
  • Enerom med bad til alle (ca. 640 sengerom er planlagt)