COWI leverer tidenes beste driftsresultat og ordrebok

28.02.2018

COWI har hatt et fremgangsrikt 2017, med sitt beste driftsresultat og sin sterkeste ordrebok noensinne. En gunstig kjøpsposisjon og økt tilstedeværelse i Sørøst-Asia understøtter forventningene om fortsatt vekst frem mot 2020.

COWI fortsatte den globale fremgangen i 2017: med omsetning på 6151 millioner DKK opplevde rådgivningskonsernet vekst for 14. år på rad. COWI leverte også et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 448 millioner DKK, noe som representerer en EBITDA-margin på 7,3 prosent og en EBIT-margin på 4,4 prosent. Endelig oppnådde selskapet en 99 prosent økning i kontantstrømmen, til 453 millioner DKK.

Resultatene gleder Lars-Peter Søbye, CEO i COWI:

– Vi er nå to år inn i vår strategiperiode mot 2020, og vi kan med sikkerhet si at alle parameterne beveger seg fremover, og at vår forretningsvirksomhet lever opp til forventningene vi har satt oss selv. Vi har skapt organisk vekst i omsetningen på 4 prosent ekskl. valutaeffekter, noe som er spesielt tilfredsstillende i vår bransje. Vi forbedrer også inntjeningen, og vi har klart å skape en historisk høy økning i kontantstrømmen, noe som understreker den finansielle fleksibiliteten – og dette betyr at vi er rustet til nye oppkjøp, sier han

På jakt etter nye oppkjøp

Utvikling og vekst gjennom oppkjøp står høyt på COWIs prioriteringsliste for 2018. Uten gjeld, med en oppkjøpskapasitet på over en milliard DKK og med økt finansiell fleksibilitet er COWI godt rustet til å investere i nye tjenester og kjøpe nye virksomheter. Men oppkjøp kan ikke tvinges gjennom, understreker Lars-Peter:

– I våre hjemmemarkeder i Skandinavia, Storbritannia og Nord-Amerika er vi alltid på utkikk etter egnede mål, og vi slår til når den rette muligheten melder seg. Men det må være kulturmessig klaff, og kompetansen vi kjøper, må styrke den eksisterende virksomheten, sier han og fortsetter:

– Oppkjøpet av Projektbyrån i Stockholm i april 2017 er et godt eksempel. Denne virksomheten har raskt blitt en velintegrert del av COWI og har vesentlig forbedret vår kompetanse innen prosjektledelse. De leverer sterke resultater og var en avgjørende faktor da vi vant det prestisjetunge renoveringsprojektet for Stockholmsoperaen.

Styrket posisjon i Sørøst-Asia

Urbanisering, og behovet for infrastruktur, er fortsatt den megatrenden som stimulerer COWIs virksomhet. For eksempel vant COWI det største infrastrukturprosjektet i Norge på 20 år, Fornebubanen. COWI var også del av en joint venture som vant Çanakkalebru-prosjektet i Tyrkia. Dette blir verdens lengste hengebru.

Urbanisering skaper også gunstige forhold for COWIs globale virksomhet, som primært er sentrert rundt spesialiserte tjenester innen bruer, tunneler og marine konstruksjoner – hvor COWI nå er blant topp fem i verden. Sørøst-Asia har et stort behov for å få de nye megabyene til å fungere. Dette kan omfatte å legge trafikken under jorden via metrolinjer og tunneler og lage intelligente løsninger for avløpsvann.

– Det er grunnen til at regionen også er et stort vekstmarked for oss. I 2017 fikk vi endelig etablert en sterk plattform i Singapore, hvor vi er fysisk til stede med eget kontor. Singapore er nå én av de mest bærekraftig byene i verden, og vi er glad for å bidra med denne utviklingen, herunder med en enorm dreneringstunnel, Deep Tunnel Sewage System, som vi vant kontrakten for i 2017. Singapore vil bli vår plattform for videre utvikling av det gunstige markedet i hele Sørøst-Asia, sier Lars-Peter, og avslutter med positive forventninger for hele virksomheten de kommende årene:

– Vi er involvert i flere de største prestisjeprosjektene innen våre sektorer og markeder. Og med en ordrebok som er større enn noensinne, kan vi se frem til fortsatt positiv vekst mot 2020.

Nye store prosjekter i 2017

COWI vant en rekke store nye prosjekter i 2017:

I Danmark vant COWI kontrakten for detaljplanlegging av prosjektet med å oppgradere Ringsted–Korsør-delen av den danske jernbanen. COWI er også byggherrerådgiver for det nye sykehusprosjektet «BørneRiget», som skal fungere som en helt ny fløy for barn, unge og nybakte mødre ved Rigshospitalet i København. COWI vant også to store nye prosjekter i Carlsberg Byen, herunder lavhusene og en høyblokk på over 80 meter.

I Sverige vant COWI det prestisjetunge prosjektet med å renovere Stockholmsoperaen og første fase i det viktige byutviklingsprosjektet «Ostlänken», også det i Stockholm. COWI skal også prosjektere fundamenteringen av et nytt fossilfritt kraftvarmeverk i Västerås for energiselskapet Mälarenergi, og bistå selskapet i dets grønne omstilling mot 2020.

I Norge ble COWI tildelt den prestisjetunge jobben med å gjenoppbygge regjeringskvartalet i Oslo. COWI vant også to store infrastrukturprosjekter: Norges største infrastrukturprosjekt på 20 år, Fornebubanen, og prosjekteringen av E16-strekningen Bjørum–Skaret, som vil bidra til å gi sikrere og mer effektiv transport på hovedvegen E16 mellom Oslo og Bergen.

Utenfor Skandinavia undertegnet COWI sin hittil største vannkontrakt: I en joint venture vil COWI tilby rådgivning og gi teknisk støtte til det britiske ministeriet for internasjonal utvikling (DFID) i arbeidet med å styrke internasjonalt samarbeid innen vannhåndtering i SADC-regionen sør i Afrika. COWI vil også bidra med gjennomføring av verdens lengste hengebru, Çanakkalebrua i Tyrkia. Endelig vant COWI en unik ordre i Kina innenfor kraftverkfleksibilitet for ett av landets størst energiselskaper, Huaneng Power International.

Ta kontakt

Søren Kragh Pedersen
Head of Group PA & PR
Communication, Denmark

Tel: +45 2025 7018