Fornybar-nørden

Ranvei Isaksen
Kontorsted: Oslo
Solkraft-nørd

– Det er så høyt ubenyttet solkraftpotensiale i Norge, så det å komme inn i rommet og foreslå det, gjerne kombinert med litt batteri også, det er en fin løsning – og én av flere løsninger på klimakrisen, forteller Ranvei Isaksen, fornybar-nørd, solkraft-nørd og batteri-nørd i COWI.

Ranvei kan veldig mye om det som er bitte lite. Det kan for eksempel handle om de atomære relasjonene og hvilken rolle grunnstoffenes egenskaper og deres samspill påvirker materialenes egenskaper.

Er du også en fornybar-nørd?

Bli bedre kjent med ranvei, og finn ut mer om hva som fascinerer fornybar-nørden.

– Når det kommer til klimakrisen har vi mange utfordringer, men her må vi finne gode løsninger som ivaretar flere interesser. Da synes jeg det er givende å kunne bidra med min kompetanse og faglige nysgjerrighet for å finne gode og innovative løsninger, forteller Ranvei.

"7 kjappe" med fornybar-nørden

1. Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Jeg kan mye om kjemien og fysikken i materialer, og da spesielt rettet mot solceller og battericeller. Det som kanskje skiller meg litt ut fra andre rådgivende ingeniører som arbeider med solkraft og batterier, er min interesse og forståelse på liten skala: Hvordan de atomære relasjonene er og hvilken rolle dette spiller i egenskapene hos materialer.

2. Favoritthurtigtast / command?
Det må vel være Ctrl+Z. Husker fremdeles dagen jeg lærte den kommandoen. Så enkel, men så ufattelig nyttig.

3. Hva fikk du høre at du var god på i barndommen?
Da jeg var liten fikk jeg høre at jeg var veldig musikalsk. Jeg var ikke spesielt glad i å spille disse flotte klassiske stykkene eller konserter, men jeg likte å lage egne stykker med mye rom for improvisering. Det var min frisone, hvor tankene mine kunne flyte fritt.

4. Hvilke akronymer eller forkortelser bruker du oftest?
I utgangspunktet forsøker jeg å ikke bruke akronymer eller forkortelser. Målet er jo å bli forstått, og forkortelser kan ofte føre til misforståelser. Samtidig må jeg innrømme at forkortelser som PV og BMS er forkortelser jeg fort kan bruke. PV, fotovoltaik (photovoltaics) er navnet på prosessen hvor lysenergien blir konvertert til elektrisk energi ved hjelp av et halvleder-materiale, men med PV mener jeg typisk bare solceller eller solcellemoduler.

BMS, batteristyringssystem (battery managment system), er systemet som overvåker temperaturen, batterisystemets spenning, oppladning og utladning. Batteristyringssystemets mål er å beskytte batteriet fra skade, forlenge livet og operere batteriet innenfor trygge rammer.

5. Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Godt spørsmål. Med tanke på at jobben min også er nørdingen min, og at jeg kan være dårlig til å koble av når jeg møter på veldig spennende problemstillinger, så må jeg nesten innrømme at jeg bruker veldig mye tid på det.

6. Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Det blir nok Nils Ruud. Nils og jeg deler et stort engasjement for det grønne skiftet og i hverdagen er han en fin sparringspartner hvor vi spiller hverandre bedre. Det setter jeg pris på!

7. Har du tunnelsyn eller er du en multitasker?
Vanskelig å si, men hvis jeg må velge har jeg nok tunnelsyn. Jeg jobber med mange spennende problemstillinger, og da har jeg en tendens til å ikke slippe dem før jeg har funnet en god løsning. Da kan jeg fort ta meg i å midlertidig glemme andre ting. … Heldigvis har jeg vært sånn lenge nok til å ha lært meg selv å skrive ned ting og lage lister over alt som må gjøres.

INGENØRD er vår hedersbetegnelse for personer med dyptgående kunnskap om spesifikke tema, som (ofte) deler denne med kolleger. For oss handler det om å hylle mangfoldet, engasjementet og det uhøytidelige arbeidsmiljøet vi har i COWI.

Vil du jobbe med oss? Se våre ledige stillinger.