Miljønørden

Vibeke Nossum
Kontorsted: Trondheim
Miljønerd

Miljøfaget har alltid vært en hjertestein for meg. Det har ikke alltid vært like lett. Men nå har noe skjedd.

På få år har vi gått fra å være et masefag til at miljøkrav har blitt en viktig premissgiver for de store bygg- og anleggsprosjektene. Alle snakker nå om miljø. Det kan ikke sammenliknes med hvordan det var for ti år siden. Men det er kanskje de siste tre årene de største endringene har skjedd. Det var på tide, synes jeg.

Jeg er stolt av å komme hjem til ungene mine og fortelle om hva jeg jobber med.

I byggenæringen er det nå spesielt mye fokus på materialene man putter inn i bygg og anlegg. Hva slags historie, hvordan det er tilvirket, produsert, transportert, hva det vil kreve av vedlikehold, om det kan ombrukes og hva vi gjør med det når det skal rives. Energi, avfall og ombruk er vel de viktigste trendene de store byggherrene er opptatt av nå.

Noe av det jeg brenner mest for nå, er at vi har lykkes å få miljøkravene inn i BIM-modellene. Det er utrolig artig, fordi det vil gjøre en enorm forskjell.

Sannsynligheten for at vi lykkes med et klimavennlig prosjekt øker betraktelig når miljøkravene nå kan importeres rett inn i de andre fagene sine modeller. For eksempel kan vi stille spesifikke miljøkrav til VVS-komponenter, som nå går direkte inn i modellen for VVS-prosjekteringen. Dette har ingen fått til før.

Miljøkravene kan legges inn på Mass-nivå, hvor vi starter med det helt overordnet, til at vi kan gå ekstremt detaljert til verks. Vi kan blant annet legge inn miljøkrav på romnivå, og skille mellom krav til ulike typer rom, som emisjonskrav til klasserom eller vannsparende komponenter i våtrom.

Med miljøkrav i BIM og parametrisk design, kan vi også enkelt oppdatere miljøkrav på parameterne med bare få tastetrykk. Jeg er utrolig stolt av at vi har så dyktige og engasjerte programmerere og BIM-folk i COWI, som har fått laget et slikt verktøy.

Det gjør at vi også kan hente ut informasjon fra BIM-modellen, som mengdeinformasjon på de største materialene, gjøre klimagassberegninger og alternativberegninger ved at man for eksempel bytter ut betong med massivtre. Vi jobber også for å bruke informasjon i BIM-modellen som samsvarsdokumentasjon for BREEAM-sertifisering.

Jeg tenker at alt må være bedre enn at man må lete etter kravene i excel-lister. Det er jo bedre å ha informasjonen der du jobber. Å ta gode miljøvalg handler ofte ikke om merkostnader, men om å ta valgene på tidlig nok tidspunkt. Det behøver ikke å koste noe mer å velge et miljøvennlig materiale, men du må være mer bevisst på hvorfor man velger det foran noe annet.

Det jeg virkelig brenner for å få til nå, er å få med entreprenørene og byggeierne. Blant annet vil vi tilrettelegge innkjøpsrutinene ved at de enkelt kan eksportere lister over hvilke komponenter i markedet som svarer på de ulike miljøkravene i BIM-modellen. Dette vil sammen med at entreprenørene legger inn dette i modellen as-built, så får vi digitale tvillinger som gir byggeier detaljinformasjonom hva bygget består av. På den måten vet de om for eksempel bæresystemene kan brukes til noe annet, den dagen det skal rives - og hva vedlikeholdssyklusene er for å bytte ut eller vedlikeholde ulike komponenter i bygget.

På sikt er drømmen min at vi kan bidra til at vi får ender opp med en byggenæring uten byggavfall.

Når jeg skal koble av, så er det håndball som gjelder - eller en tur ut i skog og fjell. I håndballen møter jeg på andre typer folk. Du lærer å samarbeide med mennesker som har helt ulike forutsetninger, bakgrunn og referanserammer enn deg selv.

Jeg dedikerer egentlig hele fritiden min til håndballen og Sverresborg IF Håndball. Jeg drar på kamper med landslaget hvis det er i Trondheim, og ser alle kampene sønnen min spiller, stiller som frivillig i mesterskap, er styreleder for en av de største håndballklubbene i Trondheim, og har vært trener for begge barna mine i over 10 år. 

Håndballen hjelper meg å skru om hodet. Det er sundt, og jeg synes det er meningsfylt å holde på med noe utenom jobb som ikke bare gagner en sjøl - og hvor jeg treffer engasjerte folk med samme lidenskap.

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Sortering av avfall - og meningen bak det. Og hvordan drifte et idrettslag.

Favoritthurtigtast/command?m 
Windows+pil (for å flytte vinduer rundt på skjermen)

Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn- og ungdommen?
Matte og sport

Hvilke akronymer bruker du oftest?
BIM, SHA og MOP

Setter du ofte av helga for å dyrke hobbyen din?
Ja, hvis jeg ikke drar på hytta

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Mye - og hver dag på jobb!

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Rickard Åkesson. Han nørder om vikinghåndverk, bygger trebåter og lever hobbyen helt ut.

Tunnelsyn eller multitasker?
Definitivt multitasker