Tryllenørden

Håkon Tranøy (34)
Kontorsted: Oslo
Elektroingeniør og tryllekunstner

Det er nok ikke tilfeldig at jeg er både ingeniør og tryllekunstner. Begge deler handler om å løse problemer. Det fine med trylling at du bare tilsynelatende trenger å løse problemet – du trenger ikke å faktisk gjøre det så lenge folk tror det har skjedd. Jeg bruker nok litt over gjennomsnittet med tid på å tenke på hvordan man kan få til det umulige. Hvordan kan jeg for eksempel få tannkremen tilbake i tuben? Jeg har noen ideer til løsning, men ingen er praktiske nok til å gjøre for et publikum.

Det er litt kjedelig akkurat nå, med koronarestriksjonene. Jeg savner et ekte publikum. Det trylling egentlig handler om, er å gi publikum illusjonen av at alt er mulig, i alle fall for en liten stund. Det er vanskelig over nettet.

Interessen for trylling starta for meg med at jeg ble grundig lurt av broren min. Sommerferien i 2006 kom han tilbake fra studier, og han hadde lært seg noen ordentlig gode triks. Ikke de triksene som onkelen din kan, men noen av de faktisk gode triksene, der ting svever eller forsvinner. På det tidspunktet synes jeg det så ut som om triksene var litt i samme verden som David Copperfield (verdenskjent illusjonist, kjent blant annet for å ha "gått gjennom" den kinesiske mur, journ.anm) og ikke noe plastikktullball slik som i tryllesettet jeg fikk da jeg var 7år.

Men etter at han viste meg en forsvinning så fant jeg litt senere noe teip på kjøkkenet der han hadde forberedt seg til å vise trikset. Da la jeg to og to sammen, og skjønte at han hadde teipa noe fast på den siden jeg ikke så. På grunn av teipbiten skjønte jeg hvorfor trikset endte opp som det gjorde. Jeg tok tryllingen lenger enn broren min. Jeg startet med å trylle veldig mye. Det tror jeg er veldig vanlig når man blir bitt av basillen. Jeg har tatt det så langt at jeg stilte i nordisk mesterskap i 2018.

Min høyeste plassering er fra Norgesmesterskap i nærtrylling senior i 2016. Da fikk jeg andrepris, og var dagens beste – ettersom man i trylling kun får førstepris hvis man har over 80 poeng av 100 mulige, noe ingen hadde denne dagen. Jeg ble faktisk litt overraska over at det gikk så bra. Man er litt avhengig av å ha en god dag og du må komme overens med hjelperen fra salen du har med på scenen. Jeg var ganske fornøyd med prestasjonen, og det er moro å bli positivt overraska. Og så vant jeg tredjepris i samme greia i 2017. Det kan også nevnes at jeg ble kåret til kullets Copperfield i Energi- og miljø ved NTNU da jeg gikk ut der.

Jeg har tenkt på hvilket triks jeg liker best. Det er nok også det trikset jeg har gjort lengst. Det er et triks som tilsynelatende går galt, populært kalt trekorttrikset. Det går ut på at jeg ønsker gjøre et triks med bare tre kort, men jeg ender alltid opp med fire kort. Helt til slutt gjør jeg aldri trekorttrikset fordi jeg gir opp, men det tar rundt fem minutter å gi opp. Dette trikset gjorde jeg for første gang på en fest i 2012, og gjorde det på NM i 2016 fordi det var et av triksene jeg var mest komfortabel med. Nå gjør jeg det så ofte jeg har mulighet til. Dessverre er det litt avhengig av vikler og sånn, men ofte liker jeg å avslutte med det trikset.

Hvor lang tid det tar å lære et nytt triks varierer litt. Noe kunne jeg sikkert lært deg på 5 minutter mens andre tar en livstid. Men mye handler om hvordan man presenterer trikset. Når du er nybegynner slipper du unna med å gjøre litt som andre. Men når du har holdt på en stund bør du finne ut av hva som passer for deg og ikke, og du bør få litt din stil. Når jeg ser folk gjøre triks jeg liker, prøver jeg å forstå hvorfor jeg liker akkurat det og om det passer meg eller kan tilpasses til å passe min stil.

Jeg har kanskje brukt litt vel mye tid på tryllinga. Det blir mange timer. Nå har jeg nok roa det litt ned, og jeg øver mest til konkurranser. Konkurranser er som eksamen med tanke på at øvingstimene øker mot datoen. Nå øver jeg minimum en halvtime hver dag. Det blir gjerne en time. I tillegg tenker jeg trylling litt hele tida.

Hva kan du mye om som folk flest kan lite om?
Nei, må vel si trylling. Jeg kan også en del tryllehistorie. En ting folk kanskje ikke er klar over er at tryllekunstnere er veldig gode på å vite hvor triks og ulike manøvrer kommer fra. Det finnes ikke noe copyright på tryllekunster, så tryllekunstnere må vise eller publisere sin løsning først, eller bli så gode at andre forbinder triksene med dem. Jeg kan gjenkjenne metodikken til veldig mange triks, men det betyr ikke at jeg kan gjøre alle selv. Bare av korttriks kan jeg rundt 30 meget gode. Men med jukselapp og sånn skulle jeg klart mange flere. Likevel har jeg bare rundt 20 faste triks jeg kommer tilbake til når jeg skal gjøre betalt underholdning.

Favoritthurtigtast/command?
Shift + F3. Hvis du markerrt teksten før du trykker hurtigtasten blir det som å trykke caps lock i ettertid. Jeg bruker også veldig ofte windows+L for å låse PCen og windows+D for å vise desktop. For oss som jobber med Revit er det fint å synkronisere og låse PC-en når vi tar lunsj.

Hva fikk du ofte høre at du var god på i barn- og ungdommen?
Fortelle vitser. Vet ikke hvor flink jeg var, men jeg var veldig glad i å fortelle vitser i alle fall. Veldig mange "apropos"-vitser.

Hvilke forkortelser/akronymer bruker du oftest?
MCN (Magiske Cirkel Norge), FAMIT (Forening Av Tryllekunstnere I Trøndelag), DMR (Den Magiske Ring). Jeg er medlem av alle. Det med at jeg fremdeles er medlem av FAMIT er en slags overtro, FAMIT-medlemmer gjør det nemlig overraskende bra på konkurransetrylling. En mer realistisk grunn til de gode resultatene er innflytelsen Paul «Rocks» Gravrok hadde på oss medlemmene. Det skader nok ikke å være glad i realfag når man driver med trylling, kanskje er det også en grunn til at det er såpass høyt nivå i studentbyen Trondheim.

Setter du ofte av helga for å dyrke hobbyen din?
Setter av ei hel langhelg en gang i året for å dra på verdens største tryllekongress i England og noen andre helger kan det bli mye tryll, men det henger jo også gjerne med om jeg skal konkurrere snart eller er innleid til å underholde et sted.

Hvor mye tid bruker du på nørdinga di?
Minimum en halvtime om dagen. Men tenker mye på det ellers og. Det ligger litt i bakhodet hele tida. En halvtime er den faktiske tiden jeg sitter ved bordet og øver. Men før det skjer må man jo finne løsningene på problemene og hvordan du skal gjøre triksene.

Hvem er din favorittingenørd i COWI?
Rune Johannesen. Det er vel egentlig bare å se hans ingenørd-profil her, så skjønner man hvorfor. Noe som skiller nørdinga vår, er nok at jeg tenker oftere "black box", mens han kanskje må se inni boksen for å se hvordan ting henger sammen. Jeg kan klare meg fint med å tenke at noen ting er litt mystiske, som nøyaktig hva som skjer i vaskemaskinen etter man trykker start.

Tunnelsyn eller multitasker?
Jeg har alt for mange ideer til å ha tunnelsyn. Skulle gjerne vært litt bedre til å fokusere.