COWI arrangerte BIM-kurs for NTNU-studenter

29.03.2019

Kurset "Digitalisering i praksis" gir studentene et innblikk på hvordan den digitale arbeidshverdagen til ingeniører egentlig ser ut. Den store interessen for kurset stadfester neste generasjon ingeniørers interesse for digital prosjektering.

Tirsdag arrangerte COWI et BIM-kurs for NTNU-studenter, med hovedvekt på studenter innenfor konstruksjonsfag.

I spissen for kurset stod noen av COWI fremste BIM-eksperter, Hilde Stakvik Eide og Ingrid Alvsåker. Eide er blant annet en del av teamet bak Stavanger Universitetssykehus, som også vant prisen for verdens beste digitale byggeprosjekt i november. Alvsåker er senioringeniør og BIM-strateg med lang erfaring i utvikling av COWIs digitale prosjektering.

Selv om de fleste studentene til stede var 4. og 5.årsstudenter, hadde ikke alle jobbet praktisk i BIM før. Stakvik Eide, som selv ble ferdig på NTNU for 5.5 år siden, kjenner seg igjen i studentene.

– Nå har det heldigvis kommet noen kurs man kan ta som tilleggsfag, men det er fortsatt et stykke mellom det studentene lærer på skolen og måten vi jobber på i ekte prosjekter. Målet med dette kurset er at deltakerne får praktisk erfaring med Revit og en liten forsmak på hvordan det er å bli kastet ut i et prosjekt.

Hun håper at studentene gikk ut fra seminaret med litt inspirasjon og mestringsfølelse.

– Selv om ikke alle kommer til å jobbe som BIM-strateger eller digitale koordinatorer i prosjekter, så er det viktig å ha et bilde av hvordan dette fungerer i praksis. I tillegg håper jeg jo at noen synes det virker gøy å jobbe slik vi gjør og blir inspirert til å utforske dette aspektet av yrket vårt mer. I tillegg bidrar økt kunnskap om digitalisering i praksis til å gi studenter et mer realistisk bilde av hvordan yrket de har valgt egentlig ser ut. De færreste av de nyutdannede kommer jo til å jobbe papirbasert ute i arbeidslivet, forteller Eide.

Kveldsseminaret ble arrangert tirsdag 26. mars i samarbeid med linjeforeningen H.M.Aarhønen, som er bygglinjens linjeforening på NTNU.

Først fikk studentene en introduksjon til digitalisering i praksis – om hvordan BIM har gått fra å være et visualiseringsverktøy til å endre måten byggenæringen samarbeider og bygger på. Her fikk studentene en overbygning til hva BIM er og gav et innblikk i hvordan COWI jobber i prosjekter i det daglige.

Dernest fikk de en praktisk gjennomgang av Revit med Stakvik Eide hvor hun viste hvordan man jobber i en fagmodell. I en eksisterende Revit-modell, fikk studentene selv prøve seg på navigering, funksjoner, grensesnitt mot andre fag, samt å hente ut informasjon fra modellen før de eksporterte den til IFC og tegninger til PDF.

Ta kontakt

Hilde Stakvik Eide
Sivilingeniør
Buildings Central North, Norway

Tel: +47 452 50 035