Foto: Ragnhild Heggem Fagerheim / COWI

Lasse Arnesen er ny sektorleder for vannkraft i COWI

24.11.2020

Arnesen kommer fra jobben som generalsekretær i Norges orienteringsforbund, der han har jobbet siden 2014. – Det er min lidenskap og hobby, sier Arnesen.

Arnesen ser koblinger mellom organisasjonslivet og den rådgivende ingeniørbransjen og mener at det er viktig at medarbeidere og oppdragsgivere opplever at de bidrar og får utføre meningsfulle oppgaver i hverdagen.

– Noe av det viktigste jeg tar med meg er det som frivilligheten byr på av engasjement og innsatsvilje – uten tanker på økonomiske godtgjørelse. At dedikerte mennesker kan jobbe nesten uendelig mye kun med et klapp på skulderen og et takknemlig smil, så lenge det er motiverende og føles som verdifullt for dem som mennesker.

Før tiden i Orienteringsforbundet har Arnesen jobbet som sektorleder for vannkraft i SWECO, og som ingeniør i Statkraft. Han vil nå etablere et fagmiljø for vannkraft i COWI.

– COWI har mye av kompetansen allerede, den finnes spredt utover kontorene våre. Nå i starten bruker jeg mye av tiden min på å bli kjent med fagmiljøene og hva vi har av kompetanse og hvor. I forbindelse med elektrifiseringen og et voksende energibehov i verden, vil dette markedet bare øke, sier Arnesen.

Vice President Energy, Svein Ove Svendsen, deler oppfatningen til Arnesen og gleder seg over å kunne ønske ham velkommen til COWI.

– Det er en sann glede å få med Lasse på laget. Han er en leder med lang fartstid innen vannkraft, som er en viktig bestanddel i vår fornybar energisatsning. Vi ser at kundene stadig etterspør kompetanse på fornybare løsninger, og vi vet at det vil komme flere krav fra myndighetenes side om at energisektoren må omstille seg ytterligere. Vi har Europas største energilager med vannkraften i fjellheimen og med Lasse på laget er vi godt skodd for fremtiden, sier Svendsen.

Flere jern i ilden

Arnesen forklarer hva han tar med seg av kvalifikasjoner inn i sin nye rolle i COWI.

– Jeg tror jeg tar med meg en forståelse av hva et vannkraftmiljø trenger av kompetanse og jeg tar med meg et nettverk med kunder og oppdragsgivere. I tillegg tar jeg med meg en grunnleggende forståelse av vannkraft som fag.

I dag har Arnesen flere jern i ilden, og har en deltidsstilling på Oslo Met hvor han underviser i vannkraftteknikk på byggingeniør-studiet. Arnesen har hatt en stor interesse for faget i lang tid.

– Jeg er iboende veldig fascinert av vannkraft, og har vært det lenge før jeg fant ut at jeg ville bli vannkraftingeniør. Det fantes en bekk som rant ved siden av huset der jeg vokste opp i Oslo, og jeg hadde en liten dynamo på en sykkel som jeg ledet opp på rommet mitt med ledninger og som ble drevet av vannet i bekken. Man kan si at interessen var der tidlig.

Arnesen har dessuten vært profesjonell alpinist med en åttende plass i OL og fem fjerdeplasser i verdenscupen på merittlisten. Han var med på alpinlandslaget fra 1982 – 1995.

Trenger bedre rammebetingelser

I dag bruker Arnesen energien sin på å tenke mer på hvordan verdens energiløsninger vil kunne se ut i fremtiden.

– Verden trenger masse energi, og skal verdens velstand gå opp, vil utviklingsland også trenge denne energien. Når vi samtidig ser at vi ødelegger jordkloden vår, må vi redusere fossil og gå over på grønn energi. Vi har et fortrinn i Norge med at vi har tilgang på mye ressurser og kompetanse. Ved enkle grep kan vi utvide vår kapasitet i vannkraft, men det finnes hindringer med høy skattlegging og mangel på insentiver for næringen. Bransjen har en vei å gå med å påvirke politisk, og rammebetingelsene for vannkraftutbyggingen må bli bedre, avslutter Arnesen.

Ta kontakt

Lasse Arnesen
Sektorleder Vannkraft
Energy and Renewables, Norway

Tel: +47 90075176